“Nosaltres hem demostrat l’engany de Bankia i ara molta gent pot recuperar els seus diners”

Parlem amb Dídac Coll i Sergi Blanco, de les gestories Beltran i Barceló

  • Cugat Comas // Fotos: Anna Aluart
  • Dilluns, 30 Juny 2014 12:24

Ciutat 2013, beltran-barceló

Els mataronins Dídac Coll i Sergi Blanco, de les gestories Beltran i Barceló són els dos advocats que han guanyat una sentència històrica que demostra que Bankia va falsejar civilment el valor de les accions amb què va sortir a borsa. La sentència, que senta precedent, obre la porta a què tots aquells que van comprar accions abans de maig de 2012 recuperin la seva inversió. Hem parlat amb tots dos.


Qui pot recuperar els diners invertits després d’aquesta sentència?

Qualsevol persona que en comprés abans de maig de 2012, qualsevol. Encara que les hagi venut. Ara ho pot recuperar. Tingui o no coneixements, fos o no fos treballador de l’empresa, tingui o no estudis. A diferència del tema de les preferents, amb aquest procediment el perfil de la persona no és important. No fa falta demostrar més o menys coneixement perquè el que nosaltres estem impugnant és la informació que donava Bankia d’ella mateixa. Bankia va comercialitzar milers d’accions però l’engany estava en l’empresa, que era insolvent. Va dir que sortia a borsa amb un valor que nosaltres –que portem preferents, subordinades, dret bancari, execucions hipotecàries i ho hem guanyat tot– hem demostrat civilment que estava falsejat.

Bankia va sortir a borsa enganyant?

Sí. Bankia surt a borsa sense tenir els comptes auditats i no és fins al maig de 2012 que es demostra, aquest cop sí amb una auditoria, que està en una situació insolvent. Per això nosaltres impugnem l’empresa, el valor que deia que tenia i la previsió que publicitava que tindria. Bankia va sortir dient que cada acció es revaloritzaria el 23 per cent, la qual cosa era manifestament falsa. Basant-se en la seva informació, qualsevol hauria comprat. Però és que aquesta informació era falsa. Bankia estava en una situació d’insolvència i es dedicava a assegurar que podria repartir beneficis. Asseguraven que farien una cosa que era irreal, perquè era impossible repartir dividends amb aquell estat comptable. I el que hem fet nosaltres ha estat demostrar aquest engany, anant pàgina a pàgina del balanç, demostrant que aquesta situació que venien no era la real. Que deien una cosa i n’era una altra.

Ciutat 2013, beltran-barceló 2

Aquesta sentència obre el camí per a tots els casos? Fins i tot pels que les van vendre, les accions?

Sí. Senta precedent. El que diu aquesta sentència és que el contracte de venda és nul, per tant tot el que se’n deriva ha de ser nul. Aquesta sentència concreta no ho recull, però el que veiem nosaltres és que tots aquells que a posteriori es van vendre les accions perdent-hi diners, ara els podran reclamar. Fins i tot els casos en què tenien preferents, van canviar a accions i posteriorment se les van vendre per no perdre el valor del tot, ara poden reclamar. I no només amb Bankia sinó amb altres casos com Catalunya Caixa.

Insistiu molt amb la data del maig de 2012?

El 20 de maig de 2012 és quan Bankia entra els nous comptes i per tant acaba l’engany. A partir de llavors el que comprava accions, sabia el que feia. Abans no. Si les van comprar abans, van ser enganyats i poden reclamar els diners invertits. La sentència que hem guanyat els permetrà recuperar la inversió. Que tinguin present la data.

La gent pot recuperar el valor invertit. Amb interessos?

Sí. Pot recuperar el valor invertit més interessos perquè s’aplica l’interès legal del temps que ha passat. I les costes també les hem guanyat. Per tant la gent pot recuperar no només l’import nominal invertit, sinó l’interès sobre aquest i les costes judicials. I també és important, les PIMEs també poden recuperar els diners invertits gràcies a la sentència que hem guanyat.

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: