Outlet: Buscar l'oportunitat

Perquè no sempre el fet de consumir comporta una gran despesa

  • Redacció
  • Divendres, 24 Gener 2014 11:46

Ciutat 2013, Outlet 1

Diu la dita que “el barat es paga car”. Segurament com molta de la coneixença i saviesa popular, aquesta dita data d’abans que el propi comerç es desenvolupés segons els cànons temporals en què actualment es disposen i tots acceptem.


Avui en dia, per tant, no tot el que és barat acaba resultant una mala elecció. Al contrari. Buscar un preu més baix ja no guarda relació amb què el producte escollit sigui pitjor. La dita és recordada, però el seu significat ha passat a la història.

Avui en dia pot resultar car per a moltes butxaques la darrera tendència, el que és moda, el producte nou, l’últim crit tecnològic, la novetat. Això es paga, sí. Però també hi ha producte modern, vàlid, de primera qualitat, assegurat, de bona marca a preus més baixos. No és qüestió de rebaixes, és qüestió de saber buscar l’oportunitat i que el consum necessari o desitjat no comporti una gran despesa.

Els outlets, les botigues d’oportunitats, els productes de segona mà, els mercats o establiments especialitzats en gènere d’ocasió, els descomptes, les promocions, els productes del dia o les rebaixes són diferents expressions d’un fet similar. L’oportunitat, ara que fa falta, de no associar consum i dispendi. Invertir, no consumir.

Buscar un preu més baix no té perquè estar relacionat amb un producte pitjor

Tots els comerços podran tenir un espai de venda “outlet” a Catalunya, amb la condició que no superi el 20 per cent de la superfície de l’establiment. Així ho va aprovar el passat desembre el Parlament  dins la llei d’horaris comercials, que regula per primer cop els “outlets”.

Els comerços que tinguin un espai “outlet” però no es dediquin fonamentalment a aquest producte no podran tenir la paraula “outlet” en el rètol de l’establiment. La llei, que vol blindar les restriccions horàries dels comerços a Catalunya, s’ha aprovat ara en comissió, però no ha d’entrar en vigor fins aquest mes de gener que és quan s’ha de votar en Ple en la cambra catalana.

Ciutat 2013, Outlet 2

La figura dels ‘outlets’ ha estat a l’epicentre de la polèmica perquè són una figura comercial relativament recent que quedava fora de la legislació vigent. Aprofitant aquest “buit legal”, alguns comerços utilitzaven de forma no deguda el concepte d’outlet de manera que podien aplicar campanyes de descomptes fora dels períodes de rebaixes, provocant la protesta de la patronal del Comerç català.

Aquest gener s’ha d’aprovar la llei que regularà per primera vegada els ‘outlets’ a Catalunya