Elias Forner

Especialistes en pà artesà des de 1932

  • Jordi Gomà
  • Dilluns, 20 Gener 2014 10:29

Especials 2013, elias forner 2

Elias Forner és una empresa familiar dedicada al pa artesà des del 1932, forners de 3a generació amb quatre establiments a la Ciutat Comtal, que des del juny del 2012 els trobem també al centre de Mataró, a la plaça de les Tereses.

Especials 2013, elias forner 2

Elias Forner és una empresa familiar dedicada al pa artesà des del 1932, forners de 3a generació amb quatre establiments a la Ciutat Comtal, que des del juny del 2012 els trobem també al centre de Mataró, a la plaça de les Tereses.


Porten el seu lema “del blat al plat” al peu de la lletra, ja que es planten el seu propi gra –a Carcassone i a Tierra de Campos, en camps d’agricultura ecològica, tant de blat, espelta, sègol i d’altres–, que es mol en un molí del segle XIII francès, fent servir pedres de sílex. Aquest procés permet obtenir una farina completa, amb tots els minerals, vitamines i gluten del blat, conservant les seves propietats i fent-la més digerible.

Especials 2013, elias forner

Això els permet controlar el procés des de l’inici, de manera que no depenen de tercers, i a més a més tots els procediments són fets a mà i sense congelats. Els seus productes artesans són cuits en forn de sola de pedra, a l’antiga, i treballats amb temps, sense presses, per obtenir un resultat òptim.

I no només el pa –amb moltes varietats, com el de campanya, els de sabors, el d’espelta o els “grand cuvée”, amb fermentacions llargues– és el seu punt fort, també tenen productes de pastisseria com els croissants de formulació pròpia, “muffins” a l’europea –com el de xocolata belga amb plàtan o el de mandarina i canyella, entre 20 varietats diferents–, “cakes” casolans fets a l’antiga –amb la mateixa varietat de sabors–, brioixos i moltes altres alternatives per endolcir-nos el dia.

També els seus productes salats tenen molt d’èxit, des de les coques salades –com la de recapte, les “focaccies” o les coca-pizzes– als croissants farcits, passant per les “quiches” –de verduretes, de salmó i gambes o als quatre formatges, entre d’altres–, els farcellets de pasta filo –amb rocafort i nous o amb sobrassada i mel, per exemple– o d’altres varietats que podeu descobrir a la botiga.

 

Especials 2013, elias forner-especialitat 4

Val la pena tenir en compte la seva varietat de 15 pans de motlle diferents, com el d’espelta, el de verdures o el que porta extracte de vi. Podem degustar els seus productes a la seva cafeteria o emportar-nos-els a casa, així com aprofitar el seu servei de càtering per organitzar festes d’aniversari, trobades familiars o reunions d’empresa, ja que la seva àmplia gamma de producte ens permet satisfer tots els gustos.

Especials 2013, elias forner-especialitat 2

Pa de massa mare

Especials 2013, elias forner-especialitat

Especialitat de la casa: per fer-lo s’utilitzen ferments naturals, seguint una fórmula que ve de l’avi, i s’obté un pa amb molt d’aroma, un punt d’acidesa i una molla consistent. N’hi ha de mig quilo i de quilo i mig, i pot durar tranquil·lament 3 o 4 dies sense perdre propietats. És molt natural i fàcil de digerir, i marida molt bé amb embotits, i per tant és ideal per fer un bon pa amb tomàquet, així com per sucar en plats guisats. La massa d’aquest pa té una fermentació de 72 hores, i per altra banda també tenen el de massa mare verge, pel que es fa servir la farina de primera extracció, que només passa per la primera pedra i és totalment integral, aportant un sabor i aroma més intens.

Especials 2013, elias forner-especialitat 3

Beguda recomanada
Una cervesa de blat com la Paulaner, o cervesa negra
com la Guinnes, que mariden molt bé amb el pa.

Elias Forner
Plaça de les Tereses, 37 - Mataró.
Telèfon 674 157 665
www.fornelias.com