Del futbol a la vida al barri

Especial Barri a Barri: Palau-Escorxador

  • Redacció / Fotos: cedides
  • Divendres, 22 Novembre 2013 13:41

Barris, palau Escorxador-futbol

Enguany, el barri de Rocafonda ha afegit un nou espai de trobada on l’esport i els valors positius, com el respecte o la generositat, combinen a la perfecció. ‘Del futbol a la vida’ és un projecte impulsat per l’Associació Espai Joäo Martí, destinat als infants de primària provinents de totes les cultures i estrats socials que conviuen a la zona. La iniciativa aprofita el futbol i el que s’aprèn al camp per tal d’incidir en les vides dels nens i les nenes, i reforçar així els recursos i les eines que els fan falta per fer front al seu dia a dia. En Ray Hendrasatya és un dels educadors i alhora entrenador, que cada dimecres a la tarda posen en pràctica els objectius clau d’aquesta activitat, en funcionament al Centre Sant Pau des del passat mes d’octubre.

Respecte, generositat, acollida i confiança en un mateix. Aquests són alguns dels valors positius que entren en joc a qualsevol partit o entrenament de futbol, però també a la nostra vida diària. “Per posar un exemple, quan treballem el “passe” ho enfoquem com una acció de generositat: estic donant el que més vull (la pilota) a un company”, explica en Ray. És en aquest moment quan el seu paper d’educador agafa el relleu i comença l’aprenentatge, vinculant l’afició dels nens a la millora de la seva convivència amb la resta.

D’altra banda, un dels aspectes que més es treballen és el respecte, sobretot en aquelles ocasions en què l’instint competitiu s’imposa sobre qualsevol altre. “La nostra tasca consisteix a identificar aquestes situacions i aprofitar-les per girar la truita i fer-los veure que no val la pena entrar en aquesta mena de disputes”, afegeix.   

Per a aquest entrenador amb més de set temporades d’experiència, el futbol és, per si mateix, un esport integrador, ja que “no discrimina segons patrons com la cultura o la raça”. També és un mecanisme per descobrir parts de nosaltres mateixos que desconeixíem: “Ens ajuda a deixar anar emocions, des de la tristesa quan es perd fins a l’alegria quan es guanya, passant per la ràbia davant la injustícia i la impotència quan no som capaços de fer alguna cosa”.

Identificar aquests sentiments i ensenyar a canalitzar-los és un dels objectius de la iniciativa, que ha servit perquè en Ray faci realitat el seu somni, “unir dues de les meves passions: futbol i educació”.

Objectiu: transmetre valors amb l’esport

Per tirar endavant el projecte, l’Associació Espai Joäo Martí ha comptat amb la col·laboració de Càritas Mataró. No obstant això, només fa un parell d’anys que l’entitat funciona, i els recursos dels què disposen ara com ara són més aviat limitats. “En principi ens donem a conèixer a mesura que entrem en contacte amb la gent, i també a través de la nostra nova pàgina web, www.espaijoaomarti.org”, comenta en Ray. Així ho han fet amb Rocafonda, barri on duen a terme diverses activitats que se serveixen de la millor manera possible de la gran barreja social i cultural que hi ha al barri.  

Tot Especial Barri a Barri Palau-Escorxador (1601) Del 15 al 21 de novembre de 2013