Jorge Carrión, seguint la pista dels llibres

L'escriptor, que va viure la seva infància a Mataró, acaba de publicar la seva última obra, titulada 'Contra Amazon'

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dijous, 14 Novembre 2019 10:48

Perfils, 2017/2019 - perfils-Jorge Carrion

Jorge Carrión va néixer a Tarragona, però quan tenia un any ja vivia a Mataró. Primer vaig anar a l’escola bressol El Carrilet, a Rocafonda; vaig estudiar primària a l’Escola Balmes, i la secundària la vaig cursar a l'Alexandre Satorras”, explica. En les seves hores lliures, aquest escriptor i periodista era un assidu de la platja del municipi, un espai del qual guarda bons records, sobretot sentimentals.   

Actualment, Carrión és doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra i col·labora de forma regular en diaris com El País o La Vanguardia. “Sempre he estat conscient que volia ser escriptor i el primer mitjà on vaig publicar un dels meus textos va ser El Tot Mataró, arran de guanyar un concurs de relats amb 16 anys”. A banda del periodisme, la literatura és una altra de les seves grans passions. Prova d’això és que ha tret al mercat diverses obres de no ficció com Australia. 'Un viaje' (Berenice, 2008), 'Teleshakespeare' (Errata Naturae, 2011) o 'Librerías' (Anagrama, 2013). Aquest últim llibre el va portar a viatjar per l'Amèrica Llatina, l'Àsia i Austràlia, on va visitar llibreries i biblioteques de tota mena.

Quan li preguntem si creu que plataformes com Amazon acabaran amb els establiments tradicionals, ho té clar: “Tot tanca i desapareix, per tant, en algun moment és molt probable que les llibreries i biblioteques abaixin la persiana. Tanmateix, intueixo que durant el segle XXI encara tindran sentit”. Posats a escollir, Carrión assegura que les seves preferides, o més estimades, són la llibreria Dante & Descartes, a Nàpols; la Books & Books, a Miami, i la Biblioteca Nacional d'Argentina, a Buenos Aires. Precisament, en aquesta ciutat Carrión hi va viure durant gairebé dos anys, una experiència internacional que se suma a una altra als Estats Units. “Vaig arribar a Chicago l'1 de gener del 2004, sense conèixer ningú i quan tota la ciutat estava nevada. Mai no he llegit tant com durant aquell mes”.

Director del màster en Creació Literària de la UPF-BSM i antic professor de secundària, l'escriptor apunta que la millor manera d'encomanar l'afició per la lectura als més joves és predicant amb l'exemple. “Un mestre de literatura sempre ha d'entrar a classe amb llibres sota el braç i ha de saber comunicar aquesta passió oralment”, assegura.

Present i futur

Jorge Carrión acaba de publicar la seva última obra, titulada Contra Amazon (Galaxia Gutenberg, 2019), un recull d'articles en els quals reivindica la resistència de les llibreries i les biblioteques davant l'auge de multinacionals que basen la seva activitat en el comerç electrònic. “El llibre beu de moltes lectures i de converses que vaig mantenir amb diversos escriptors que admiro com Alberto Manguel o Iain Sinclair”, explica.

Actualment, l'autor també té diversos projectes entre mans. “Amb l'il·lustrador Sagar Fornies [amb qui també va col·laborar en el llibre Barcelona: Los vagabundos de la chatarra] estem treballant en una novel·la gràfica que ens ha encarregat el Museu Nacional d'Art de Catalunya”, ens avança.

APUNTS:
Un llibre que t'hagi resultat impossible acabar:  'A la recerca del temps perdut', de Marcel Proust
Un periodista de qui no et perds cap article: Martín Caparrós
Una sèrie que t'hagi captivat: 'The leftovers'
Un heroi de ficció: Sherlock Holmes
El teu passatemps favorit: Llegir, evidentment