Enric Lucena, adeu a la monotonia

La seva capacitat de reinventar-se l’ha portat a presentar formats innovadors com ‘Pròxima estació’, a TV3

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 13 Setembre 2019 08:25

Enric Lucena (amb marca aigua)

Periodista, historiador, fotògraf, director de teatre. Enric Lucena és una i mil coses a la vegada. La seva trajectòria professional als mitjans de comunicació va arrencar un cop va sortir de l’escola de ràdio, després de graduar-se en Història de l’Art a la UAB. “Sempre he fet el que em venia de gust i el que més m’agradava en cada moment”, explica.

La seva capacitat de reinventar-se l’ha portat a presentar formats innovadors com ‘Pròxima estació’ (TV3), a col·laborar en programes de televisió com ‘Los infiltrados’ (GOL), i a formar part de l’equip d’emissores com Catalunya Ràdio. A més a més, Lucena compagina el món del periodisme amb el de la fotografia des de fa més d’una dècada, repte que supera gràcies a la seva capacitat d’organització. “No és difícil dedicar-te als dos àmbits, però sí que hi has de destinar molt de temps i energia”, assegura.

L’entrevistat confessa que, per decisió pròpia, quasi mai té temps lliure. Quan no treballa, per exemple, li agrada escriure i dirigir obres de teatre, una afició que l’ha portat més d’una vegada als escenaris de la Sala Cabanyes. Autor de títols com ‘Tots els nens juguen seriosament’ o ‘El llop sempre serà el dolent si només escoltem la Caputxeta’, Lucena també va guanyar el segon premi del primer Concurs de Microteatre a Mataró amb 'Valents, imprudents i covards’, i a l’abril estrenarà ‘Un déu salvatge’ a la Saleta.

Costums que no canvien

El periodista viu a Mataró des del 2005, una ciutat que a hores d’ara considera casa seva. El seu ritual preferit és ben senzill: “M’encanta fer un cafè amb llet i un croissant els diumenges al matí a la Granja Caralt; a la tarda, m’agrada molt passejar amb el meu fill quan tot està tancat, fer la volta pel carrer Barcelona, pujar per Santa Maria i baixar per la Riera”.

La capital del Maresme també li té el cor robat per una altra raó: Petons per Les Santes. I és que Lucena és el creador i únic retratista d’aquesta sessió fotogràfica que el 2020 celebrarà la seva cinquena edició i que vol exportar fora d'Europa.

Vagons plens d’històries

Durant cinc setmanes, ‘Pròxima estació' ha estat l’aposta de TV3 dels dimarts a la nit. Gràcies a aquesta docusèrie presentada per Enric Lucena els espectadors han pogut conèixer fil per randa tot el que hi ha darrere Ferrocarrils de la Generalitat. “Ha estat una experiència molt positiva perquè he pogut descobrir mons que no estan a l’abast de tothom”, afirma.
En aquest programa, a part d’explotar la seva faceta de periodista, també ha pogut demostrar els seus dots de fotògraf retratant tots els entrevistats amb la seva càmera. El resultat ja es pot veure a l’Espai Provença, que acull una exposició de fotos molt original, captivadora i a la qual tothom pot accedir gratuïtament.

APUNTS:
Defineix-te: Hiperactiu i inquiet.
Algú a qui t’agradaria fotografiar: Jaume Cabré.
Una revista de referència: 'National Geographic'.
Una obra de teatre: 'Un déu salvatge'.
Un programa de televisió que voldries presentar: La segona temporada de ‘Pròxima estació’.