Andrea Rodés, narradora de vivències

D'historiadora de l'art a escriptora per vocació

  • Berta Seijo // Foto: cedida
  • Dijous, 13 Juny 2019 10:45

Perfils, 2017/2019 - perfils-andre rodes

Andrea Rodés va tocar tots els pals fins a topar amb la seva autèntica passió: l'escriptura. "Al principi volia estudiar història, però a casa em van animar a cursar la carrera d'administració i direcció d'empreses", explica. Tot i que en cap cas va deixar la universitat a mitges, Rodés afirma que treballar en una empresa no la va motivar mai gaire. Per aquest motiu, va emprendre un altre camí: estudiar història de l'art, un àmbit que la va portar a fer pràctiques a diverses ciutats del món com ara Londres, Nova York o Berlín.
La seva aventura periodística va engegar a la capital d'Alemanya. "El 2005 vaig començar a sortir amb un noi que era corresponsal del diari Avui a Berlín i que em va encomanar la passió per l'ofici", recorda Rodés. "Veure'l treballar a casa en pijama o entrevistant gent interessant cada dia" van ser alguns dels motius pels quals l'escriptora va començar a fer els seus propis reportatges. "Quan El Periódico va publicar un dels meus articles vaig tenir clar que em dedicaria al periodisme", afirma.

La Xina, va ser un país que em va inspirar per escriure el meu primer llibre de no ficció".

Segona etapa: la Xina    

Amb l'arribada dels Jocs Olímpics, Rodés va decidir marxar a la Xina. "Va ser la gran decisió de la meva vida: de seguida em va sortir feina com a corresponsal a Público i va ser un país que em va inspirar per escriure el meu primer llibre de no ficció, Por China con palillos (Destino, 2008)", explica.

Una vegada dins el món editorial, la periodista va consolidar la seva carrera com a escriptora amb diverses obres de ficció com, per exemple, Lluny de Pequín (Columna, 2012), El germà difícil (La Magrana, 2015), Viaje al Ussuri, Tras los pasos de Derzu Usala (Altaïr, 2014) o Dies que caben en una ampolla de Vichy (Pagès editors, 2016).

Records del Chasis

Andrea Rodés acaba de publicar la seva quarta novel·la, Cuando se vaya la niebla (Huso Editorial), una obra amb protagonista mataronina inclosa que barreja diversos gèneres com el suspens, la història i la trama política i social.
"La Naiara és una noia que busca un canvi d'aires i que, per una sèrie de casualitats, marxa sola a Sèrbia", explica l'autora.
Per a ella, Mataró ha estat també la seva ciutat de referència: "Les meves festes de joventut eren a la mítica discoteca Chasis, una anècdota que no sé fins a quin punt ha condicionat la meva personalitat", afegeix.

APUNTS
Defineix-te: Optimista i una mica irresponsable.
Un llibre: 'Medio sol amarillo', de Chimamanda Ngozi Adichie.
Un viatge: Tornar a Rússia.
Una pel·lícula: 'La historia interminable'.