Laia Maldonado, poesia i solidaritat a parts iguals

La Laia va passar d'estudiar astrofísica a dedicar-se a la poesia i la literatura

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 27 Març 2019 17:22

Perfils, 2017/2019 - perfils-laia maldonado

Laia Maldonado va convertir una afició en el principi d’una prometedora trajectòria professional. Ningú diria que aquesta estudiant de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada, Història i Antropologia a la Universitat de Barcelona volia dedicar-se a l’astrofísica. De fet, després d’acabar l’ESO va començar a cursar el batxillerat científic, “per allò que es diu de que de les lletres és impossible viure”. No va ser fins que va quedar finalista a un concurs d’escriptura i una professora va inspirar-la per donar el pas definitiu que Maldonado va optar per donar un gir a la seva carrera.

Ara, amb només 21 anys, el seu objectiu passa per completar els seus estudis i seguir treballant a l’Escola Bloom. “Assumeixo que no podré viure de la poesia, així que m’agradaria dedicar-me al món editorial”, afirma Maldonado. Mentrestant, però, l’escriptora no perd de vista la seva faceta de poetessa: “La poesia social i feminista m’interessa moltíssim; també la teoria del llenguatge i reflexionar sobre la narració o el relat”.

“Assumeixo que no podré viure de la poesia".

De Comaruga a Mataró
Maldonado ja ha tingut l’oportunitat de publicar alguna de les seves peces dins d’antologies com Poesia Bloom o Liberoamericanas, 140 poetas contemporáneas. No obstant això, al setembre veurà la llum L’arquitecte, una obra signada només per ella i que ha estat guardonada amb el Primer Premi de Poesia Ventura Ametller.

“La idea de publicar amb Edicions 1984 semblava impensable fa unes setmanes; sempre he pensat que és un segell de prestigi, que edita amb cura llibres molt bons”, explica Maldonado. Natural de Comaruga (Tarragona), l'autora també va quedar finalista al Premi de Poesia Salvador Iborra: “Gràcies a aquesta iniciativa vaig conèixer en Xavier Mas-Craviotto, qui em va animar a presentar-me al Ventura Ametller”. L’autora ho va fer tres dies abans que es tanqués el termini d’inscripció.

Un llapis per Ghana
A banda d’escriure, Maldonado també és la fundadora de l'ONG “Un llapis per Ghana”. Es tracta d’un projecte que va arrencar fa any i mig, i que actualment compta amb un equip de dotze persones. “Tot va començar després de visitar un orfenat, on hi viuen 26 nens i nenes, situat en aquesta república de l’oest d’Àfrica”, explica Maldonado.

Per a ella “és un lloc completament màgic”. De fet, el primer contacte amb aquesta “petita família” va ser tan colpidor que actualment una de les seves aspiracions és aconseguir que no hagin de patir per menjar ni per pagar la llum o l'aigua”.

APUNS:
Defineix-te: Exigent, molt sociable i tossuda
Un escriptor: Laia Carbonell
Un viatge: Ghana
Un repte: Que tot segueixi com ara
Una inspiració: Hannah Arendt