Manel Quirós, el viatge permanent

Especialitzat en reportatge social, torna 10 anys després per fer de fotògraf de Les Santes 2018

  • Cugat Comas
  • Dimecres, 01 Agost 2018 11:40

Manel Quiros

Des dels 17 anys que va començar en el món de la fotografia, Manel Quirós viu un viatge personal i professional del qual es considera captivat: “Espero seguir marcant-me metes i aconseguint-les durant molt temps“, ens explica el que és el fotògraf oficial de Les Santes 2018, l'encarregat de l'exposició de l'any vinent. Del primer Manel que es dedicava a fotos de casaments a l'home que torna 10 anys després a Mataró amb l'encàrrec de fer un reportatge de la Festa Major han passat molts episodis d'una dedicació plena a la fotografia, com a freelance, plenament vocacional. “Vaig decidir que volia canviar de vida al viatjar, primer a Sud-amèrica i després al Regne Unit on em vaig estabilitzar”.  Viu a Edimburg però treballa fent reportatge social de drets humans per tot el món. Es confessa enamorat d'aquesta feina: “Puc estar dos anys treballant en un projecte i és que faig el tipus de fotografia per la qual, precisament, vaig voler ser fotògraf”.

Ha fet de reporter a la Guerra de Mali, seguint les passes dels refugiats que travessaven la frontera sud amb Burkina Faso o ha seguit la prostitució infantil a una illa de Bangladesh. Explica que no l'estimula “fer reportatges de llocs coneguts amb problemàtiques ja públiques, és poc motivador ser el 1001 en fer una cosa”. Per això escull “temes fora de l'interès”, sovint desconeguts, “M'agrada pensar que aporto llum en el que realment no en té", diu Quirós.

Explica que cada viatge em canvia del tot: “M'han canviat completament la vida, la manera de veure el món”. També recorda el xoc que li produeix el retorn com, per exemple, quan va retrobar la seva neboda després d'haver estat a Bangla Desh amb la germana d'una prostituta que tenia la mateixa edat que la seva familiar: “És quan veus com et marca el lloc on has nascut”. 

Redescobrir Mataró
L'enxampem a mitja Festa Major, de la que és conscient que no hi podrà fer un reportatge de dimensió social. “Fer el reportatge de Les Santes està sent una experiència única perquè portava 10 anys fora de Mataró i estic redescobrint la ciutat i la seva gent en molts aspectes”.

Apunts
Defineix-te: Una persona que es posa metes a la vida i que aconseguir-les li costa però que persisteix: Si alguna cosa no em fa feliç, intento canviar-la.

Un somni: Seguir somiant com fins ara.

Un referent: Qui més m'ha inspirat és Sebastião Salgado.

Un viatge: La meva vida és un viatge. Escullo la meva vida.