Toni Cruanyes, la muntanya al cor

És el president de l’AGRUPE des de fa poc més d’un any

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 06 Juny 2018 16:18

Perfils 2017/2018, perfils-toni Cruanyes“Fa uns 8 anys en Toni Cruanyes va decidir fer-se soci d’una entitat mataronina amb més de cent anys d’història: l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró (AGRUPE). Apassionat de la muntanya, les rutes i les excursions de tot tipus, Cruanyes ha participat de moltes activitats de l’associació al llarg dels anys. Ara fa un any, a més, es va posar al capdavant de la junta de l’associació, la qual és força renovada. Té clar que, si ha decidit agafar la presidència, és perquè té “ganes d’impulsar projectes que facin tirar endavant l’entitat” i perquè l’AGRUPE és una associació amb molta història. A més, confessa que li agrada molt descobrir la muntanya i “ensenyar a altres persones alguna ruta o cim que hagi fet”.

Fundada l’any 1898, l’AGRUPE compleix enguany el seu 120è aniversari amb uns 400 socis actius. Tot i que es reserven forces per organitzar una gran celebració quan arribi el 125è aniversari, d'aquí a cinc anys, han impulsat algunes novetats. Algunes de les més rellevants és l’organització de més exposicions, d’un campus infantil de muntanya des de Sant Joan fins a Les Santes, ampliant el ventall de sortides mensuals de tot tipus (d’alta muntanya, matinals, col·lectives, etc.) i organitzant un circuit de marxa nòrdica el pròxim dissabte 9 de juny.

El més destacat d’enguany és, però, que estan posant en marxa la recuperació d’una secció infantil que obrirà l’entitat als petits excursionistes. Fins ara l’AGRUPE ha ofert activitats diverses per tot tipus de públic però fa molts anys que no dedica un espai als més petits que vulguin conèixer la muntanya. La creació d’aquest espai “és un element molt important pel creixement i el futur de l’entitat”, comenta Cruanyes.

“Tinc ganes d’impulsar projectes per fer tirar endavant l'AGRUPE"

Cultura mataronina
“Sóc gestor cultural i musical, historiador de l’art i he treballat en el món editorial durant molts anys”, relata Cruanyes. De fet, ell és qui gestiona l’Orquestra de Cambra Catalana, l'Orquestra de Cambra en Residència aquest 2018 al Foment Mataroní. A més, Cruanyes sempre ha estat molt implicat en la cultura mataronina i és un momeroter apassionat de la ciutat i les seves tradicions.

APUNTS:
Defineix-te: Patidor, pacient i molt implicat en les coses que faig
Una llibre: 'El retrat de Dorian Grey', d’Oscar Wilde
Una pel·lícula: 'El setè segell'
Un somni: Disposar de temps per fer el que m’agrada
Un repte: Estar satisfet i orgullós amb el que he fet
Un referent: Salvador Espriu
Un viatge: Qualsevol en bona companyia