Alexandra Trapote, escrivint tradicions

És l'autora d''El somni de la Teresa', el conte infantil del ball de gitanes

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 26 abril 2018 09:49

Perfils 2017/2018, perfils-alexandra trapoteL'Alexandra Trapote és una jove plena de creativitat que ha viscut implicada des de petita en diversos projectes de la cultura mataronina com són, per exemple, els Diables Atabalats, els bastoners o els Cavallets de Mataró. Ja fa deu anys que va participar de la recuperació del Ball de Gitanes de la ciutat amb l'Associació cultural i social Mestres del Gai Saber i, a més, des de fa un any l'associació compta amb un esbart dansaire. Amb la voluntat de divulgar el ball de gitanes i l'esbart dansaire, l'Alexandra va escriure un conte infantil perquè "els nens de Mataró descobreixin el Ball de Gitanes i hi participin".

El resultat d'aquest projecte és el conte 'El somni de la Teresa', un petit llibre amb boniques il·lustracions de Marc Godoy Ribas que explica la història d'una nena amb un somni molt especial: arribar algun dia a ser la núvia del Ball de Gitanes. A més, a la part posterior del conte hi ha activitats i un glossari, el qual conté les definicions de cada ball i de les paraules relacionades "amb un llenguatge comprensible per als infants". En el glossari també hi expliquen "què es fa durant el Carnestoltes a Mataró, qui és la Mulassa i molt més", destaca.

"Trobar més infants que s'apuntin a una activitat tradicional com aquesta és difícil".

L'esbart dansaire va néixer l'any passat i compta amb les tres categories tradicionals: l'infantil, la juvenil i el cos de dansa. De fet, l'Alexandra s'ocupa de dirigir el grup infantil i els ensenya "a puntejar, dansar i tot el que cal per a un esbart".

A més de treballar les danses tradicionals, a vegades inventa algunes de les coreografies per a noves danses. Quan va néixer el grup, comptava amb 6 infants, però ara ja en són 9. Tot i això, reconeix que "trobar més infants que s'apuntin a una activitat tradicional com aquesta és difícil".

Dos protagonistes especials
El Ball de Gitanes és un esdeveniment procedent del Vallès Oriental i Occidental que antigament també se celebrava a Mataró. Fa una dècada que es va recuperar aquesta dansa de Carnestoltes a la ciutat, esdeveniment que cada any té dos protagonistes: el nuvi i la núvia. Trapote relata que durant el ball tenen lloc diversos tipus de danses tradicionals antigues, combinades amb temes més recents.

APUNTS:
Defineix-te: somniadora i empàtica
Un llibre: qualsevol de Federico Moccia
Una pel·licula: Sonrisas y lágrimas
Un somni: seguir assolint objectius
Un repte: que els nens i nenes de Mataró puguin entendre la dansa tradicional catalana
Un viatge: a l'Equador
Un referent: la meva mare