Francesc Marzo, trencant les formes

Diagnosticat amb la Síndrome d'Asperger i amb una intel·ligència expcecional, ha publicat 4 llibres en els últims 8 mesos

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 19 abril 2018 11:31

Perfils 2017/2018, perfils-francesc marzo

Descriure a tall d'introducció a en Francesc Marzo no és una tasca senzilla: amb només 29 anys és escriptor, poeta i músic. Fa quatre anys va ser diagnosticat amb la Síndrome d'Asperger, un dels trastorns de l'espectre Autista i, actualment, estudia Matemàtiques, Física, Química, Filosofia i Música. Es declara amant de tots els gèneres literaris i és un gran lector d'assajos i poesia. Ha estat gràcies a l'escriptura i la música que en els darrers temps ha pogut sortir d'una època "de desbordament interior" i d'un seguit "d'estats mentals desequilibrats", confessa.

En Francesc és un jove nascut l'any 1988 el qual, en els últims 8 mesos, ha publicat un total de quatre llibres. Els dos primers, La Fuga i Equilibrio, són aforismes poètics, mentre que el tercer és un llibre de poesia titulat Oxímoron. Per últim, el desembre del 2017 va publicar La lógica del delirio, un llibre compost per una cinquantena de "breus textos reflexius densos i amb un rerefons poètic", descriu Marzo. Amb els seus llibres es proposa anar més enllà de les estructures empíriques i descobrir nous espais enigmàtics. En definitiva, el seu objectiu és "anar a buscar l'essència de les coses que no podem veure ni tocar", confessa.

A més d'aquestes publicacions que ja han vist la llum, Marzo s'ha proposat publicar pròximament una obra de teatre, un assaig literari i filosòfic, una novel·la i un llibre de cartes. Amb totes les seves obres es proposa "trencar les formes, buscar-ne de noves i crear un nou llenguatge", relata.

El camí fins al diagnòstic de la Síndrome d'Asperger no va ser fàcil, relata Marzo. De fet, durant la major part de la seva vida va ser una incògnita però la detecció li ha servit per entendre moltes coses, afirma.

Ser la música
A més d'escriptor, Marzo és músic. Per a ell, fer música "no és només tocar, sinó que és una manera d'expressar-se, de crear matisos i moviment" i, en el fons, és entregar-se al que fa amb tots els sentits. Igual que quan escriu, relata que no fa música, sinó que és la música perquè la viu des de dins i amb intensitat. "Mesclar-te i ser el llenguatge marca la diferència", assegura Marzo amb convenciment.

APUNTS
Defineix-te: inclassificable
Un llibre: 'Així parla Zaratustra' i 'El origen de la tragedia', de Friedrich Nietzsche
Una pel·licula: el hombre que sabía demasiado
Un somni: la vida mateixa és el propi somni
Un repte: trencar el llenguatge
Un viatge: el ser
Un referent: Paul Celan i Serguéi Rajmáninov