Àngel Valverde, la BSO d'una vida

És professor del Tecnocampus, compositor i productor musical

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 22 Març 2018 09:42

Perfils 2017/2018, perfils-àngel valverde

L’Àngel Valverde és un mataroní que ha sabut trobar el punt on conflueixen les seves dues passions: la tecnologia i la música. La música li va cridar l’atenció des de petit, però “com que no hi havia cap precedent artístic a casa, vèiem la música com un entreteniment”, confessa. És per aquest motiu que va estudiar una professió més formal, la informàtica. Tot i això, “tenia una guerra interna entre el que hauria d’estudiar i el que voldria estudiar” i, després de la diplomatura, va marxar al Berklee College of Music per formar-se com a músic.

Ara, vist amb perspectiva, té clar que el resultat de la seva formació ha estat molt bo: la informàtica li ha permès treballar amb tecnologies i música al mateix temps. Així doncs, imparteix docència “ensenyant tecnologia de manera creativa i combinant-la amb compondre i fer música”, explica. És professor del Grau en Mitjans Audiovisuals del TecnoCampus i, en el seu cas, la tasca docent i la professió com a compositor i productor musical conviuen al 50%.

Amb tot això, però, l’Àngel no en té prou. Des de ben jove s’ha llançat a la piscina de la composició de bandes sonores de pel·lícules, de publicitat i d’espectacles de teatre musical. Recorda com l’any 1994 el seu cosí Juli-Manuel Pou li va proposar que escrivissin un musical i d’aquí va néixer ‘Barril d’arengades’, el primer muntatge amb música original de Valverde.

La llista de projectes és llarga: ha treballat amb Joan Vives Sanfeliu com a assistent musical, amb Sergi Cuenca en el muntatge Hair, El Musical Més Petit, amb companyies com Dagoll Dagom i La Cubana, Un cau de mil secrets, etc. Gràcies a la seva experiència, Valverde té clar que la música, inserida a un film, un anunci o qualsevol espectacle, orienta i esdevé “un fil invisible que explica una història paral·lela a la que ja es veu”. En definitiva, conclou que “la mateixa imatge, amb una música diferent, canvia el significat”.

“Tenia una guerra interna entre el que hauria d’estudiar i el que voldria estudiar”

El Miserables: amb ambició
La Sala Cabanyes estrenarà el 19 de maig una gran producció musical: 'Els Miserables'. Fa més d’un any que Valverde va agafar la direcció musical del muntatge, el qual van encarar amb “ambició, complicitat i il·lusió”. Tenien clar que no volien un resultat amateur i afirma que ara, a només dos mesos de l’estrena, l’obra “no té res a envejar a una producció professional”. Amb una orquestra professional de 14 músics i més d’una seixantena d’actors, 'Els Miserables' trepitjaran amb força.

APUNTS
Defineix-te: Pragmàtic
Un llibre: 'El metge', de Noah Gordon
Un viatge: A Boston
Un somni: Dedicar-me només a la música
Un referent: John Williams
Un musical: Els Miserables