Ragnhild Hjelmborg, vocació musical genuïna

El seu nom artístic com a cantautora és Zirena i ara es proposa gravar el seu primer àlbum que tenim a l'armari

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 23 Novembre 2017 09:47

Ragnhild Hjelmborg viu a Mataró des del 2012 i ja domina el català a la perfecció, a més del danès, el suec, l'anglès i el castellà. “Igual que amb la música, el meu domini del català és majoritàriament autodidacta”, explica. La seva predilecció per la música va començar quan només tenia quatre anys. “Vinc d'una família de músics i des que era una criatura veia la meva mare assajant a casa”, afirma i afegeix que la música li despertava molta curiositat. Després d'insistir molt, la seva mare li va ensenyar a tocar el piano i, a partir d'aquí, es va anar formant.

Zirena és el seu nom artístic, una cantautora molt implicada amb Mataró. Li agrada escriure i cantar les seves cançons perquè “és una manera molt personal d'expressar-se”. Fa més d'una dècada que va néixer Zirena, un nom que va escollir perquè “és un bon joc de paraules: perquè sóc de Dinamarca, terra de la sireneta, perquè m'encanta el mar i perquè les sirenes són les que canten per atraure els mariners”, afirma. Fa temps que Zirena es proposa gravar un àlbum perquè té un gran nombre de cançons.

Hjelmborg considera que molts mataronins subestimen la seva pròpia ciutat perquè li pregunten molt sovint com ha vingut a parar a la capital del Maresme com si fos estrany. Quan va arribar a Catalunya va instal·lar-se a Arenys fins que va triar viure a Mataró. “Aquí hi ha molt vida cultural i coses a fer i em vaig sentir molt ben acollida des del primer dia”, conclou.

Cal destacar que toca l'orgue els diumenges a la missa de la tarda de la Basílica de Santa Maria. Considera important “que hi hagi cultura musical dins de l'església perquè la ciutat no estigui tan allunyada d'aquesta”. Provinent d'un municipi de tradició luterana, descriu que per a la seva gent l'església era la casa del poble i no estava tan separada de la vida social com a Mataró.

Amb la batuta sota el braç
Hjelmborg té experiència com a directora de corals i darrerament ha dirigit agrupacions com el Cor infantil d'Arenys. És la directora del Cor Infantil de l'Agrupació Cor Ciutat de Mataró, que compta amb una desena d'infants. “La idea d'impulsar aquest cor de nens a Mataró va néixer del Cor Ciutat de Mataró, que es proposava fer un cor jove i un d'infantil”, explica. Amb el cor tenen previst cantar en un concert solidari per Càritas el 17 de desembre en col·laboració amb l'Orquestra de Mataró.

APUNTS
Defineix-te: Imaginativa i entusiasta
Una pel·lícula: Les dirigides per Kurosawa
Un llibre: Em quedo amb tres escriptors, Heinrich Böll, Simone de Beauvoir
i Gabriel García Márquez
Un viatge: Un 'roadtrip' per la península Ibèrica
Un somni: Poder compartir la meva música amb el món
Un referent: la meva mare