Toni Arteaga, transformar des del teatre

Toni Arteaga, és actor, director i pedagog teatral

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 26 abril 2017 18:09

Perfils 2017, perfils-toni arteaga

“Una obra ens agrada quan sentim que alguna cosa dins nostre ha canviat”, considera l’actor, director i pedagog teatral, Toni Arteaga. D’origen barceloní i resident a Argentona, Arteaga ha construït la seva vida al voltant del teatre. Té clar que el teatre “és una eina molt poderosa de transformació de les persones i de la societat”, tant pels qui l’experimenten en primera persona, com pels que el viuen com a públic. “Ens converteix en persones lliures, crítiques i obertes”, destaca Arteaga. A més, defensa el component educatiu del teatre: “pot ser una activitat de lleure però sobretot és educativa pel poder transformador que la caracteritza”.

Com a professor de l’Aula de Teatre de Mataró des de fa disset anys, ha observat que amb els nens  i nenes “entren en joc una sèrie de valors i emocions que potencien la gestió del conflicte a través del treball cooperatiu” i que, treballant amb ells aquests valors, la societat canvia.

La pedagogia teatral és un dels camps de treball de l’actor: des de l’Aula de Teatre i en col·laboració amb el Departament de Cultura i Ensenyament de l’Ajuntament de Mataró és el setè any que realitza la ‘Mostra de teatre a les escoles’. “Treballem amb els infants per presentar a final de curs una obra de teatre de creació pròpia”, afirma Arteaga i opina que “introduir el treball creatiu, cooperatiu i artístic a les escoles és una eina que enriqueix molt als infants”.

Argentona també té un paper important en el seu dia a dia. Arteaga va ser un dels que va promoure la recuperació del ‘Festival sense portes’ l’any 2011. El festival proposa “un accés obert i lliure a la cultura”, és a dir, que ningú hagi de pagar un preu per accedir-hi, sinó que funciona amb la popular taquilla inversa.

"Introduir el treball creatiu enriqueix molt als infants"

Welcome: Un espectacle itinerant
Ara treballa en l’espectacle de dansa itinerant ‘Welcome’. Dirigit per Josep Rodri, el muntatge parla dels refugiats “ressaltant vivències individuals de persones que viuen l’exili i mostrant el paral·lelisme amb la situació que es va viure aquí després de la Guerra Civil”, explica l’actor. És un espectacle que trenca la línia entre escenari i públic, a qui es fa  experimentar en primera persona l'exili.

APUNTS
Defineix-te: un corredor de fons, insistent i tenaç
Un llibre: ‘Espejos’, Eduardo Galeano
Una obra de teatre: ‘Les tres vides de Lucy Cabrol’  de teatre de Complicité
Un viatge: travessar l’Atlàntic a vela
Un referent: el meu mestre Jacques Lecoq
Un repte: consolidar el ‘Festival Sense Portes’