Pancraç Farell, per Nadal, corrúpies!

Pancraç Farell fa 28 anys que fa corrúpies a la fira de Mataró

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 15 Desembre 2016 10:14

Perfils 2014/2015, perfils-Pancras Farell
El Nadal és època de tradicions, de costums. A Mataró, ja fa gairebé 30 anys que la Fira de Pessebres i Ornaments guarda un racó per a Pancraç Farell i les seves corrúpies, les figuretes d’argila que amb les formes dels dits de les mans ajuden a desxifrar l’interior de les persones. És una altra tradició, tan entranyable i especial per als mataronins que cada any fan cua, com per a ell, que ho viu de forma especial.

La seva afició a les miniatures, diu, és l’inici de tot plegat. “Moltes de les casetes eivissenques en miniatura que fa molts anys es venien a La Rambla eren fetes meves, a mà, minuciosament”, explica Farell, que arran d’això va començar a participar a fires d’artesania d’arreu del país. “Sovint, per a fer les casetes em sobraven trossets d’argila que regalava als nens, a qui els feia prémer ben fort amb la mà i els deia que havien de recordar que calia estimar els pares, honorar els avis i respectar els mestres”.

Però d’aquells trossets que Farell anomenava ‘sandongueros’ se’n deien corrúpies. “Quan me’n vaig assabentar en vaig estirar el fil i d’això ja en fa 28 anys”, recorda Farell, que explica que “les corrúpies no són més que un mètode de psicologia molt primitiu, un joc amb les marques, línies i estructures que a l'argila dibuixen els dits de les mans i que es poden conjugar amb paraules, frases i conceptes que poden representar virtuts, carències i defectes”. I deixa ben clar: “El més important no és que sigui veritat o no, sinó el grau de casualitat que hi ha entre les marques i el que representen per a les persones”.

Les llargues cues que cada any es fan a la seva parada són la prova que aquest instant del Nadal és també especial per a molts. "El destí no està escrit, les corrúpies són peces d'artesania", assenyala Farell, però el que és evident és que, se les consideri amulets o no, les corrúpies són bocins de màgia.

“Mataró és una cita que no em perdo mai, per l'ambient, i també per les cares dels nens".

La màgia de Mataró
La fascinació dels més petits per les corrúpies també el captiva a ell. "Per venir a fer-ne, només els demano que portin un dibuix que penjo a la parada", explica Farell. Però el que també l'absorbeix és la ciutat: "Mataró és una cita que mai em perdo perquè m'apassiona venir aquí amb la rebuda que sempre tinc i per la màgia d'aquests dies".

APUNTS
Defineix-te: Modest artesà que busca confiança
Un llibre: 'Els pilars de la Terra' de Ken Follett
Un racó: El Montseny
Un referent: Els meus pares
Un moment de l'any: El Nadal a Mataró
Un repte: Fer-me vell conscientment