Oriol Estrada, l'univers del manga

Oriol Estrada és l'autor del llibre 'Songokumanía: El Big Bang del Manga'

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 11 Novembre 2016 00:00

Perfils 2014/2015, perfils-oriol estrada
 Als anys 90, “un nen amb cabells punxeguts i cua de mono” va revolucionar generacions senceres. ‘Bola de Drac’ va ser un fenomen únic i sense precedents. A Mataró, qui d’això en sap, i molt, és Oriol Estrada, divulgador del manga i la cultura japonesa, que acaba de treure el llibre ‘Songokumanía: El Big Bang del Manga’, que detalla l’arribada d’aquesta exitosa sèrie a Catalunya, Euskadi i Galícia.

“El Capità Harlock primer i Bola de Drac després amb més força van ser dos projectes que ens van enganxar a molts i que a alguns ens van portar a descobrir el Japó”, explica Estrada. Un fenomen sense igual que avui, porta a recordar “la febre de les fotocòpies del còmic, però també la persecució política que la sèrie va patir”.

A ‘Songokumanía: El Big Bang del Manga’, Estrada intenta desgranar l’impacte que l’arribada del manga ha tingut a casa nostra. Sense anar més lluny, el Saló del Manga es confirma cada any com la cita ineludible pels amants d’aquest estil, que any rere any baten rècords d’assistència. Però, què té el manga?

Estrada ho té molt clar: “Estem amarats de cultura nord-americana i europea, per això quan llegeixes un còmic japonès, et trasllades a un univers completament diferent que t’obliga a descobrir aquella cultura per a entendre-la millor”.  

Estrada feia estudis de mercat pel sector farmacèutic. “Com tants altres experts en màrqueting em vaig quedar a l’atur i vaig decidir reorientar-me", recorda, i així és com va començar la carrera que avui l’ha portat a la divulgació del manga com a comissari d’exposicions al Saló del Manga o com a col·laborador a l’Espai Daruma de Barcelona. Tanmateix, queda feina per fer: “El còmic és cada cop més respectat, però cal fer pedagogia per divulgar-lo encara més”.

“Actualment hi ha molta varietat en el sector del manga i l'anime i això indica
un bon estat de salut"

'One Piece', el fenomen actual
Els pirates que van a la recerca del tresor de 'One Piece' són les grans estrelles del món del còmic actual arreu del món. Així ho veu Estrada, que també valora positivament 'Naruto', finalitzada, el 2014. El més important per a ell, és que "cada cop hi ha més varietat, hi ha més per escollir i per tant això indica un bon estat de salut del sector".

APUNTS
Defineix-te: Curiós, divulgador i pallasso
Un llibre: 'La saga de La Fundación' d'Isaac Asimov
Una pel·lícula: 'Los Vengadores', de Joss Whedon
Un viatge: Japó, evidentment
Un còmic: 'Una vida errante' de Yoshihiro Tatsumi
Un repte: Un país on es llegeixin més llibres que els que es compren per Sant Jordi.