Xavier Pujol, l'educació del canvi

Xavier Pujol és responsable del projecte 'Edcamp' de la Fundació Jaume Bofill.

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 03 Novembre 2016 10:57

Perfils 2014/2015, perfils-xavier pujol

Creativitat, tecnologia, treball en equip, valors, innovació. Són conceptes que apareixen al núvol d’idees que la comunitat educativa debat des de fa mesos en relació a la innovació pedagògica. Idees que ja fa temps que defensa el mestre Xavier Pujol, actualment liderant el projecte Edcamp a la Fundació Jaume Bofill per contribuir a fer realitat aquest canvi educatiu.

“El model educatiu en què ens hem format nosaltres, no respon a les necessitats dels ciutadans del futur”, remarca Pujol, que té molt clar que el canvi “es troba en els seus inicis i que queda molt camí per recórrer”. Calen competències per a la vida, noves metodologies educatives que fomentin la creativitat i el treball en equip, desxifrar el paper de les tecnologies, dels alumnes i sobretot, per a Pujol, tenir clar que això “és un canvi profund”.

Un canvi del qual ell és partícip gràcies als projectes ‘Edcamp’ que lidera a la Fundació Jaume Bofill i Makeit Education que fa anys va tirar endavant amb el seu company Pep Prat. Dos projectes que “intenten promoure el canvi educatiu des de la formació del professorat”, peça clau de l’engranatge.

L’interès per l’educació de Pujol no és nou. “Sempre he estat vincular amb aquest àmbit d’una manera o altra, primer amb els esplais i el Cau i després estudiant”, recorda. I assegura que “la inquietud per intentar fer alguna cosa més amb les persones i la pròpia experiència d’una adolescència molt moguda em van fer veure el potencial transformador que té l’educació”.

La innovació educativa és avui a tot arreu, però cal "treballar-la a fons" per aconseguir resultats a llarg termini. Però Pujol sap que no és impossible "l'educació té el poder per a canviar les persones".

“El personal educatiu no està acostumat a compartir allò que sap fer molt bé"

Intercanviar coneixements
Mataró acollirà un Edcamp aquest dissabte. Aquestes trobades serveixen per intercanviar i compartir experiències entre els docents que propiciïn la innovació educatiu, però per Pujol, també són una eina perquè "el personal educatiu no està acostumat a compartir allò que sap fer molt bé", i aquestes trobades són una bona fórmula "per empoderar-los", remarca.

APUNTS
Defineix-te: Conscient, apassionat i viu
Un llibre: 'Creativitat' d'Osho
Una pel·lícula: 'L'últim samurai' d'Edward Zwick
Un viatge: El Marroc i Filadèlfia
Un referent: Noemi Paymal
Un repte: Que el canvi educatiu es faci realitat