Sílvia Tarragó, viatges a la llum del passat

Sílvia Tarragó a la biblioteca Ilturo de Cabrera de Mar

  • Mireia Biel
  • Dijous, 02 Juny 2016 09:44

Perfils 2014/2015, perfils -silvia tarragó

La fascinació per la història i deixar-se sorprendre són les dues vèrtebres de l’escriptora Sílvia Tarragó. Nascuda a Barcelona, però establerta a Cabrera de Mar, Tarragó acaba de publicar ‘Temps de llum’, una novel·la per a adults. El relat s’endinsa en el passat, però també ho fa l’espai on està inspirada, avui ja enterrat a la Barcelona desconeguda.

“’Temps de llum’ explica la història d’una jove de 16 anys provinent de Martorell que se’n va a Barcelona per trobar opcions de futur”, explica Tarragó. És a la capital catalana on descobrirà les galeries de la llum, les primeres subterrànies d’Europa que van estar obertes entre el 1940 i el 1990, temps durant el que transcorre la novel·la. Una història que vol fer una metàfora de “com una ciutat fosca i acabada de sortir de la guerra troba en les galeries un espai de claror i futur”, una situació que, d’altra banda, s’inverteix amb el pas dels anys quan Barcelona comença a obrir-se de nou.

Tarragó porta una motxilla a l’esquena vinculada a la literatura. El 1995 va obrir la llibreria Proa a Premià de Mar i, a poc a poc, escriure la va captivar. Tarragó ha guanyat el premi Alella a Maria Oleart de poesia, ha publicat el llibre de relats ‘Ciutats de l’impossible’, a més a més de guanyar el premi de narrativa juvenil de la Vall d’Uixó amb 'la Veu del Roure' el 2008. Un recorregut que ha fet sempre des de l’estima per la història i amb gran cura pels detalls.

I és que són precisament aquests dos ingredients els que l’empenyen a seguir: "El procés de documentació és fascinant, sempre trobes coses del passat que et sorprenen”. Un aspecte que l'ajuda a donar un “aire didàctic” a les seves obres: “Sóc una enamorada de l’antropologia, la mitologia i la història”.

"Presentar la teva feina a casa sempre fa especial il·lusió"

La presentació, a casa
Acabada de sortir del forn, la novel·la 'Temps de llum' inicia ara un recorregut de presentacions que farà parada al poble de Tarragó, Cabrera de Mar. Serà el 28 de juny a les set de la tarda, en un acte conduït pels escriptors Care Santos i Francesc Miralles a la biblioteca Iluro. "Presentar-ho a casa sempre fa especial il·lusió", afirma Tarragó. 

APUNTS
Defineix-te: Curiosa, generosa i creativa.
Un llibre: 'Cims borrascosos' d'Emily Brontë.
Una pel·lícula: 'La vida de Bryan' dels Monty Python.
Un viatge: Grècia
Un referent: Robert Grapes i Irène Némirovsky.
Un repte: Seguir publicant.