Josep Pons, sons de la història

Josep Pons és un col·leccionista de discos antics i en conserva més de 10.000.

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 31 Març 2016 09:50

Perfils 2014/2015, perfils -Josep Pons

La Història està escrita en centenars de llibres i documentada en desenes de pel·lícules. Però també es pot viatjar en el temps mitjançant la música. Les melodies, les lletres, les cançons... transporten a altres èpoques i ajuden a contextualitzar una etapa. Josep Pons passa llargues hores a la seva particular biblioteca, un pou de documents, de revistes i, sobretot, de discos.

En té de pedra, de vinil i d’actuals. De 78, de 33 i de 45 rpm. Òperes completes, sardanes, músiques tradicionals i reculls de cançons de cada moment. “Em passo hores ordenant els arxius, passant-los a l’ordinador, escoltant-los”, explica Pons.
I és que fa anys que la música el va captivar. “Em passejava pel mercat dels Encants de Barcelona i m’enduia peces úniques, que ara guardo com si fossin tresors”, relata.

Aleshores, la música era també una “fórmula que transportava els meus pares a records llunyans” i que, en conseqüència, derivaven en tardes de narrar històries familiars.
Des de fa anys, els micròfons de Mataró Ràdio, Ràdio Cabrera de Mar i Vilassar Ràdio s’han convertit en l’altaveu de les bandes sonores de Pons, amb tres programes que repassen sons històrics.

Preparats de forma minuciosa i sempre amb un relat al darrere, Pons s’acompanya a les ones mataronines de Ma Antònia Rancho per repassar la  memòria del passat.

Més de 10.000 discos numerats i milers més encara per classificar. "La meva dona diu que necessito tres vides" per posar-ho tot en ordre, però el que és clar és que la col·lecció s'ha convertit ja en un veritable fons històric fet a mida, únic i valuós on viatjar en el temps sí que és possible.

“S'ha de ser molt curós amb els documents perquè són antics"

Procés minuciós
"Vaig adquirir el que necessitava per poder transformar les cançons", recorda Pons. Discos de fa desenes d'anys poden sonar gràcies al procés de selecció i edició que fa Pons, que les prepara per fer-les sonar a la ràdio. "No és fàcil, s'ha de tenir paciència i ser molt curós amb aquests documents, ben conservats, però castigats pel pas del temps".

APUNTS
Defineix-te: Nostàlgic
Un llibre: 'Las travesuras de Guillermo' de Richmal Crompton
Una pel·lícula: 'Lo que el viento se llevó'
Un viatge: Hongria
Un referent: Glenn Miller