Joan Rubí, l'adrenalina del Dakar

Joan Rubí, amb la medalla que acredita que ha completat el Dakar

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 25 Febrer 2016 10:25

Perfils 2014/2015, perfils -Joan Rubí

L’adrenalina de creuar el desert, de gaudir de paisatges desconeguts i d’embarcar-se en una aventura que va molt més enllà de la competició. Seria un bon resum de la intensitat amb què viu el Dakar Joan Rubí, director d’un departament tècnic d’una multinacional de components d’automòbil i fidel apassionat del món del motor.

Rubí és un fan de les curses de cotxes des dels 18 anys. “Vaig començar fent rallis, treballava molt i tot el que guanyava m’ho gastava en curses”, recorda Rubí, que va seguir molts anys vinculat a les carreres, gràcies a l’afició de la seva filla als karts”. I va ser a la barrera dels quaranta, quan es va proposar complir el somni de la seva vida: fer el Dakar. I ho va aconseguir, ja que “des que hi vaig anar per primera vegada el 2008, malgrat que es va anul·lar, l’he fet cinc vegades, quatre com a copilot”.  

Tanmateix, no ha estat fins a aquest 2016 que ha aconseguit creuar la línia d’arribada. Molts es pregunten què justifica una bogeria de quinze dies sobre rodes com aquesta. Però Rubí té molt clar que “el Dakar no és només una cursa, sinó un pack de sensacions brutal”. Parla de competició, però també d’aventura, de superació i de cotxes, i sobretot, de “relacions humanes”. I no només perquè en aquesta aventura és on va conèixer la seva dona. “El Dakar o t’atrau o no en vols saber res”, sentencia Rubí, que rient confirma que seguirà molt temps al primer grup.

La medalla que acredita que ha creuat la meta és un tresor i és que acabar el Dakar “és una descàrrega d’adrenalina tan enorme" que “vaig creuar la pancarta de l'última etapa plorant”. Què hi ha més satisfactori que superar-se? Per això, tornar al Dakar és sempre una porta oberta: “La vida fora és, fins i tot, massa senzilla”.


"Els corredors amateurs són els que donen les imatges emblemàtiques del Dakar"

La carrera amateur, l'essència
Quan es parla del Dakar, "a la gent li ve al cap la velocitat i els guanyadors", explica Rubí. Tot i així, la categoria amateur, on ell competeix, "és la que guarda l'essència de la cursa, amb la seva duresa i necessitat de superar-se. Al cap i a la fi, segons Rubí, "els corredors amateurs  són els que donen les imatges més emblemàtiques i carismàtiques".

APUNTS
Defineix-te: Impulsiu i perseverant
Un llibre: 'La tapadera' de John Grisham
Una pel·lícula: 'Regreso al futuro' de Robert Zemeckis
Un viatge: El desert de Nihuil
Un referent: Lucas Cruz, el copilot de Carlos Sainz
Un somni: N'he complert un fa ben poc, acabar el Dakar