Anna Capella, preservar el llegat històric

Anna Capella a Ca l'Arenas, un dels espais museístics de la ciutat

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 18 Febrer 2016 11:04

Perfils 2014/2015, perfils -Anna Capella

“El que sovint t’empeny a endinsar-te en el món de la gestió cultural és poder palpar i tocar allò que sovint és dins les vitrines”. La inquietud per conèixer de primera mà el llegat històric d’una ciutat a través de les seves col·leccions, és el que va captivar Anna Capella, gestora cultural d’origen gironí que fa poc va assumir la direcció del Museu de Mataró.

“Estic descobrint el Maresme en aquesta nova etapa de la meva vida”, explica Capella, que l’afronta com un repte i amb molta il·lusió. Capella s’ha forjat com a gestora de patrimoni cultural en un pou històric com és Girona. Allà va treballar primer en una empresa privada que li va permetre introduir-se en l’art emergent del moment, per després formar part de l’equip de tècnics del Museu d’Història de la Ciutat de Girona. Tanmateix, la seva “escola professional” se situa al Museu de l’Empordà, on va treballar 16 anys i va tirar endavant “la idea de mostrar la mirada que tenim sobre el món amb elements patrimonials d’un museu”.

Aquesta és, precisament, la idea que ha impregnat la tercera fase de l’exposició que revisa l’art mataroní a Ca l’Arenas, que ella mateixa ha comissariat.“Mataró no m’era desconeguda, perquè coneixia els gestors culturals del museu i també alguns artistes”, remarca Capella. Un aspecte que l’ha ajudat a adaptar-se per  analitzar amb una mirada externa tot el que es fa a la ciutat, que són moltes coses”.

Per a Capella, “gestionar un museu com el de Mataró, articulat en diverses branques” com el Museu del Gènere de Punt, Ca l’Arenas o el jaciment de Torre Llauder,"suposa  una bona base per a desenvolupar un projecte ambiciós que té per objectiu estructurar els espais de forma global i unitària”, comenta. I, sens dubte, “la promoció serà clau”.

“La promoció dels actius patrimonials de la ciutat és una de les apostes més fermes"

Exportar el patrimoni
Capella es pregunta si fora de la comarca es coneix tot el que es fa a Mataró en relació als seus museus. "Una de les apostes clares ha de ser la promoció dels actius que tenim, així com connectar-nos encara més amb el món universitari". I és que, segons Capella, la difusió és indispensable per "visibilitzar el llegat cultural de la ciutat".

APUNTS
Defineix-te: Optimista
Un llibre: 'Diamant blau' de Care Santos
Una pel·lícula: 'Carol' de Todd Haynes
Un viatge: Algèria
Una artista: Ángeles Santos Torroella
Un somni: Volar