Joan Bustos, maleta d'històries

L'escriptor Joan Bustos, autor de les obres 'Paraules de Júlia' i 'Fina Ensurts'

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 11 Febrer 2016 00:00

Perfils 2014/2015, perfils -Joan Bustos

Fa anys que escriu contes i novel·les, però fins fa ben poc, el seu nom era desconegut. En dues setmanes, va passar de ser un escriptor anònim a convertir-se en el protagonista de la premsa literària. El premi Enric Valor de Literatura Juvenil i el Premi Barcanova que Joan Bustos va guanyar el passat desembre, faran que, el pròxim Sant Jordi, les seves obres siguin a l’epicentre de les novetats editorials.  

“Fa 27 anys que treballo com a professor de secundària en un institut on imparteixo classes de català i francès”, explica Bustos, que quan surt de l’aula es converteix en un lector fidel. “El dia a dia a l’escola és molt absorbent i per això les estones lliures són ideals per a llegir”, una passió que el va captivar fa anys i que l’ha ajudat a crear un calaix d’idees, una maleta d’històries que amb el temps, ha anat perfilant. “És principalment durant les vacances, quan em bolco en les meves narracions”, remarca.

De fet, aquest escriptor fa 30 anys que fa néixer relats. Fa qüestió de set o vuit anys, va contactar amb el Centre de Lectura Infantil i Juvenil de Catalunya, un organisme que fa ressenyes de tota la literatura d’aquest àmbit que es publica. “Vaig entrar a participar-hi i em van caure a les mans desenes de llibres” que el van ajudar a proposar-se “el repte d’escriure primer un conte, després ja novel·les”, sempre amb els nens i joves al cap i mirant de cercar “què podia interessar-los i captivar-los”. Una fal·lera que tenia des de petit, quan “devorava llibres i després intentava imitar el que havia llegit”.

I és que la passió per escriure l’ha acompanyat tota la vida i és per això que, des de la fascinació per la literatura, Bustos s’envolta dels seus personatges, a qui dóna forma  en la mesura del que pot perquè “t’interroguen i sempre et demanen més i més i més”.

“He guanyat dos premis, però abans m'havia presentat a molts "

Sant Jordi, l'aparador
Els Premis Enric Valor i Barcanova suposen un impuls en la carrera de Bustos. “N’he guanyat dos, però m’he presentat a molts”, aclareix. Malgrat l’èxit del desembre, Bustos creu que és “un escriptor mediocre, igual que abans”. De ben segur, però, que el pròxim Sant Jordi serà una gran oportunitat per donar visibilitat a 'Paraules de Júlia' i 'Fina ensurts'.

APUNTS
Defineix-te: Ukelelista tossu
Un llibre: Molts, sóc incapaç de dir-te'n només un
Una pel·lícula: 'Qué bello es vivir' de Frank Capra
Un viatge: Roma
Un escriptor: Cap, i a la vegada molts
Un somni: No sóc ambiciós