Albert Alcaide, altruisme gratificant

Monitor de l’Esplai Rabadà

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 05 Novembre 2015 10:25

Perfils 2014/2015, perfils -albert alcaide

“Per qualsevol petita cosa, reps una recompensa tan gran que la satisfacció que se sent no es pot explicar”. És Albert Alcaide, un monitor de l’Esplai Rabadà, que cada dissabte, des de fa quatre anys, dedica el seu temps lliure a l’esplai, a ajudar els seus membres i a fer créixer una entitat que, amb més de 25 anys de vida, manté encara el voluntariat com a engranatge, i l’altruisme com a servei.

L’Esplai Rabadà és una entitat, sense ànim de lucre, destinada a organitzar i realitzar activitats de lleure per a infants, joves i adults amb discapacitat física i psíquica d’entre 6 i 60 anys i dóna servei a un centenar de persones que provenen de Mataró, Barcelona i de la resta de poblacions del Maresme. Alcaide és, com molts altres membres de l’esplai, un estudiant que, en el seu cas, va començar a involucrar-se amb l’entitat arran d’unes pràctiques curriculars.

Els matins de dissabte es va a la piscina, després es dina, es fan permanències i a la tarda activitats adaptades a les capacitats de cada grup. “El feedback que reps és brutal. Li dónes un petit estímul a la persona i la resposta és deu vegades més gran i sempre positiva”, relata Alcaide, que afirma està “enganxat” a ells per l’energia que li transmeten. Però també per l’experiència educativa que Alcaide viu en primera persona.
“Vaig començar això com un hobby i ara m’encaro cada vegada més cap a l’educació especial com a futur professional”, reconeix. I és que “sempre t’has de posar a la seva pell”, ja que si, per exemple, assisteixen a una exposició, “tu has de ser les seves cames, els seus ulls i els seus pensaments per saber com fer-li arribar el sentit d’allò que està vivint”.

Però és evident que els membres de l’Esplai Rabadà són els que en surten més beneficiats. “Per a ells, és important tenir una comunitat d’iguals amb qui relacionar-se”, perquè d’una altra manera “probablement estarien sols a casa”.

“L’Esplai Rabadà és un espai de relació que, si no existís, no tindrien”

Necessari i útil
Les activitats que desenvolupa l’Esplai Rabadà són múltiples i molt variades. Però sobretot són molt necessàries i molt útils. “L’Esplai Rabadà és un espai de relació que, si no existís, aquestes persones no tindrien” i per això es converteix en indispensable per a molts. “Ja poden tenir sis o 70 anys que, que sabem que n’hi ha molts que es passen la setmana esperant que arribi el dissabte”, explica Alcaide. També és gratificant veure com després de més de 25 anys, encara hi ha molts joves que dediquen el seu temps lliure de forma voluntària a una tasca com aquesta, sense ànim de lucre i amb un espectacular rerefons social.

APUNTS

Defineix-te
Alegre i optimista

Un llibre
‘El nombre del viento’ de Patrick Rothfuss

Una pel·lícula
‘‘El indomable Will Hunting’ de Gus Van Sant

Un viatge
París

Un referent
Els meus pares

Un somni
Professionalitzar-me