Roger Cruañas, natació per a tothom

Entrenador de natació

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 15 Octubre 2015 10:05

Perfils 2014/2015, perfils - roger cruanyes

Roger Cruañas és un dels socis d’una cooperativa dedicada a la natació. ‘B-Swim’ és el resultat de mesos d’esforç i treball entorn d’una idea innovadora: adaptar la natació a qualsevol persona que tingui ganes de practicar-la. “Fem natació per a tothom, adaptada a allò que cada persona necessita”, afirma. Són tres ex-esportistes, entrenadors vinculats a la natació esportiva que ara volen apropar aquest esport a tota la gent que tingui ganes de practicar-lo: des dels que volen aprendre’n als que volen competir.

Volien donar la volta a la natació i buscar una altra perspectiva des de la qual treballar-la. “He estat un nedador tota la meva vida i m’ha encantat ser-ho”, explica Cruañas, que, com tants altres esportistes, afirma convençut que “l’esport, i en concret la natació, t’aporta quelcom que res més a la vida et dóna”. Per això, vol que la gent que treballi amb ell se senti igual i gaudeixi de l’experiència al màxim.

Disposats sempre a buscar nous reptes i abans de crear la cooperativa Be Swim, els mateixos tres socis van fer néixer la secció de natació adaptada del Centre Natació Mataró. “Fins ara hi havia clubs especialitzats, alguns nedadors adaptats en equips convencionals”, però aleshores van voler “integrar una secció més en un club com el de Mataró”. En tres anys, han passat de tenir quatre nedadors a tenir-ne quinze, la majoria dels quals provenen d’arreu de Catalunya, una mostra més de “la diferència del nostre projecte”, segons Cruañas.

El principal repte de l’equip d’aquesta temporada és quedar entre els cinc millors clubs en el campionat d’Espanya i enguany, una de les integrants de l’equip es prepara amb força per anar als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro. Cruañas té molt clar que volen “ser un equip de natació diferent”. Un equip en el qual “la gent no practiqui esport perquè és bo per a ells, sinó perquè es converteixin en els millors nedadors”.

“Els recursos dedicats a l’esport han minvat molt i costa seguir endavant”

Donar la volta
Tot va començar fa cinc o set anys amb els primers nedadors amb discapacitat, com Jordi Gordillo, que va participar a quatre Jocs Olímpics i els darrers els va preparar a Mataró. “Ens vam adonar que eren entrenaments de natació igualment, només calia donar-hi més voltes perquè calia adaptar-los”, però al final van veure que “és el que fèiem cada dia, adaptar la natació als nedadors en funció de les seves aptituds”. Però malgrat l’empenta d’entrenadors com ells, “és molt complicat tirar endavant bons projectes perquè els recursos econòmics han minvat moltíssim i es fa difícil planificar una temporada”. 

APUNTS

Defineix-te
Tossut

Un llibre
‘Si això és un home’ de Primo Levi

Una pel·lícula
‘Seven’  de David Fincher

Un viatge
Egipte

Un nedador
Michael Phelps

Un somni
Ser reconegut com a entrenador