Anna Montasell, joies a mà

Arquitecta i artesana

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dimecres, 23 Setembre 2015 15:21

Perfils 2014/2015, perfils - anna montasell

Formes geomètriques i molta, molta paciència. Aquest és un dels secrets de la joieria artesana d’Anna Montasell, una arquitecta apassionada per la plata i les joies que en poden sortir. L’estudi de casa seva es converteix en un taller artesà quan dissenya, dóna forma i perfila una col·lecció de joies amb gust, cura i precisió. Des dels dibuixos fins a les peces, cada detall és minuciosament cuidat perquè la peça no perdi la personalitat de les coses fetes a mà, però assoleixin una perfecció gairebé absoluta.

Anna Montasell combina les seves dues passions i les conjuga perquè es retroalimentin. “Treballo com a arquitecta, però en les meves estones lliures faig joieria”, explica. I és que “les coses manuals m’han agradat des de ben petita”, recorda. El seu pas per extraescolars com el taller de la Mari Pau de ceràmica va despertar en ella una curiositat pels treballs manuals, fins que va descobrir el Tres Roques, “on vaig fer cursos de joieria perquè sempre m’havia agradat tenir arracades i penjolls diferents”.

Les tècniques i els materials defineixen l’estil de cada artesà. Després de conèixer-ne diversos, Montasell es va decantar per la plata, un material que combina amb “fustes com el banús, el metacrilat de colors o el feltre” per crear peces “que treballo amb les mans”. Montasell relata que el procés és llarg i laboriós: “Dibuixo molt a mà i a partir de la idea, que vull que evolucioni molt, passo el dibuix a l’ordinador i després jo li dono volum i forma amb totes les eines que puc”.

El resultat són joies “molt geomètriques”, ja que utilitza “cercles o formes molt rectangulars i, a partir d’aquí, les perforo, els dono volum o les gravo, sense gaires filigranes”. Una passió que li permet unir els seus dos mons: “La joieria és una altra manera de donar forma, volum i textura a les idees que tinc. És un altre vessant de l’arquitectura més concret, però amb el mateix sentit”.

“L’Expobox és un bon espai per donar-me a conèixer i també distribueixo joies a través de les xarxes socials”

Tot a mida
L’afició de crear joies va anar creixent i també va fer-ho la necessitat de distribuir-les. El retorn a l’artesania i a l’autenticitat està de moda una altra vegada i això ha fet néixer espais com l’Expobox, una botiga que ofereix un expositor a artesans i artistes com Montasell. En ple centre de Mataró, “és un bon lloc per donar-me a conèixer” i allà hi té un raconet “amb unes quantes joies que es poden comprar”. A banda de poder posar-se en contacte amb ella per veure les joies o consultar-li les que té, les xarxes socials juguen, des de fa molt temps, un paper important pels joves que s’inicien i a través de la seva “pàgina de Facebook també es poden adquirir joies”.

APUNTS

Defineix-te
Detallista i curiosa 

Un llibre
‘El jardín en movimiento’ de Gilles Clément

Una pel·lícula
Cada moment en té una

Un viatge
El Japó

Un referent
Tots aquells que m’han aportat coneixements

Un repte
No perdre mai les ganes de descobrir