Agit Baqué, destil·lar la cultura

Impulsora de La Destil·leria

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dimecres, 09 Setembre 2015 10:00

Perfils 2014/2015, perfils - agit baqué

Transmetem prou la cultura als joves? Quina importància li donem com a societat? La cultura, present a cada acte quotidià de les nostres vides, és un dels pilars de la societat. Però, sovint, queda relegada. Agit Baqué tenia molt clar que la cultura cal viure-la en la seva essència, destil·lar-la a poc a poc per gaudir-la. I així és com va fer néixer un veritable laboratori d’experiències.

La Destil·leria és un “espai cultural que engloba tres àrees molt marcades: la galeria d’art, els tallers i les teràpies, pensades per a nens d’educació especial”. Nascut fa prop d’un any, aquest projecte proposa endinsar-se en la cultura per redescobrir-la a través de la dansa, la música, el dibuix o la pintura. “Vaig identificar les necessitats que hi havia a Mataró”, recorda Baqué, que assegura que va crear “un còctel d’activitats”.
Una antiga destil·leria alberga aquest espai que treballa l’art i la cultura des de prismes distants però complementaris i que busca en l’experiència, la llavor de l’aprenentatge. Baqué va tenir sempre al cap aquest antic edifici del Camí Ral, desconegut, en què durant molts anys s’hi venien aiguardents i licors. “El projecte i l’espai han anat sempre lligats”, explica Baqué, que ha creat zones tan diverses com una sala d’exposicions, aules de dansa, de pintura i un pati.

Aquestes aules seran l’epicentre d’un curs que inclourà tallers diversos. Baqué explica que les principals novetats tindran a veure amb el cinema, la música i la pintura: “Farem classes de swing, tallers de pintura, d’escriptura o cinema per a nens i adults” amb artistes com el pintor Albert Alís o l’escriptora Bel Olid.

L’entorn i les propostes converteixen La Destil·leria en un espai cultural fins ara inexistent. Baqué afirma que es tracta de “buscar diferents formats i visions” per “transmetre” la cultura i fer-la “vivencial”.  Al cap i a la fi, es tracta de capbussar-se i deixar-se portar mentre s’aprèn.

“Hem gaudit de l’experiència i aquest any volem tornar a passar-nos-ho igual de bé mit­jançant la cultura”

Cultura viva
La Destil·leria encarrila el seu segon any de vida. Si Baqué mira enrere i recorda el primer any, el defineix com a “molt intens” i experimental, “d’anar cap aquí i cap allà dissenyant com són millors les coses”. Exposicions, casals, tallers i teràpies. “Hem treballat les tres àrees dia a dia i amb molta constància”, relata Baqué, que explica que “igual que hi ha activitats que han sortit molt bé, d’altres les hem hagut de redissenyar”. Tot i així, “ens ho hem passat molt bé, hem gaudit de l’experiència” i ara el que els queda, segons Baqué, “és tornar a experimentar el mateix, gaudint dels tallers i dels artistes que vindran a fer-los” per seguir fent créixer aquest espai cultural.  

APUNTS

Defineix-te
Resolutiva, faig les coses fàcils 

Un llibre
‘L’home que plantava arbres’ de Jean Giono

Una pel·lícula
N’hi ha una per a cada moment

Un viatge
Importa més amb qui el fas

Un referent
Gent corrent que he anat coneixent

Un repte
Continuar evolucionant