Oriol Calvo, càntirs al carrer

Director del Museu del Càntir d’Argentona

  • Mireia Biel / Anna Aluart
  • Dijous, 25 Juny 2015 11:33

Perfils 2014/2014, Perfils-Oriol Calvo

La Fira del Càntir d’Argentona ha estat una de les cites ineludibles pels amants de la ceràmica. Argentona, de fet, és un referent en aquest àmbit i en la divulgació del càntir, la seva història, el seu ús i la seva importància, sobretot per a les societats mediterrànies. Enguany, la fira veu canvis i qui millor per explicar-ho que el director del museu, Oriol Calvo.

El primer cap de setmana de juliol – els dies 3, 4 i 5 – Argentona omplirà els seus carrers de càntirs. La, fins ara Fira del Càntir que organitza cada any des de fa 25 edicions, estrena nom: ARGILLÀ ARGENTONA. FIRA INTERNACIONAL DE CERÀMICA. La trobada internacional s’ha avançat un mes enguany “perquè es necessitava un revulsiu, un canvi en profunditat” per donar-li la volta i projectar-la encara més. El doble objectiu del canvi de data és clar.

D’una banda, Calvo assenyala “la voluntat de millorar el nombre i la qualitat dels participants per posicionar-nos millor a nivell internacional”, una fita que ja s’ha assolit tal com explica ell mateix, ja que “hi haurà 90 participants vinguts de tot arreu”, un fet que permet dir que la del 2015 serà “la millor fira que hàgim fet mai”. De fet, hi haurà ceramistes d’arreu d’Europa, des d’Espanya fins a Holanda, passant per Itàlia, França, Portugal o el Regne Unit.

Paral·lelament, Calvo considera que “sense renunciar al caire popular de la fira, cal recuperar un públic entès en ceràmica i amb un millor poder adquisitiu” i per això apunta cap a “dissenyadors, interioristes, arquitectes o col·leccionistes d’art”. Els carrers d’Argentona, doncs, seran l’escenari d’una festa que busca situar-se al capdavant de les trobades internacionals de ceràmica.

La fira va de la mà del Museu del Càntir d’Argentona, la llar de centenars de càntirs d’arreu del món. Per a Calvo, la importància d’aquest museu és cabdal, no només “perquè situa Argentona al mapa, sinó també perquè és de referència en aquest àmbit”.

“Des del primer dia hem construït un museu que ha apostat per la singularitat i la divulgació dels càntirs”

Sempre càntirs
El febrer del 2016, farà 30 anys que Oriol Calvo es va posar al capdavant del Museu del Càntir d’Argentona, el que ell anomena que ha estat “el seu projecte de vida”. Durant tres dècades, Calvo ha procurat donar a conèixer el museu i situar-lo entre els de referència en aquest àmbit a Europa. “Sóc més vell que algunes de les peces que hi ha exposades al museu”, bromeja, però no deixa de ser un símptoma de la dedicació que hi ha posat. Segons Calvo, “hem fet volar el museu, l’hem dinamitzat”, al mateix temps que han organitzat activitats i han vist com l’escola de ceràmica d’Argentona és “l’única que ha quedat al Maresme”.

APUNTS

Defineix-te
Compromès.

Un llibre
La biografia d’Steve Jobs.

Una pel·lícula
‘Memorias de África’ de Sydney Pollack.

Un viatge
Les illes del Mediterrani.

Un referent
Jaume Clavell.

Un repte
Portar a bon port el Congrés de l’Acadèmia Internacional de la Ceràmica.