Emília Illamola, refugi literari

Escriptora

  • Mireia Biel / Anna Aluart
  • Dijous, 23 abril 2015 10:51

Perfils 2014/2014, Perfils-Emilia Illamola

Inquietuds expressades en un full de paper. Sentiments recopilats en llibretes. La literatura com a eina d’expressió del nostre interior. Això és just el que sent, projecta i explica Emília Illamola, qui ha trobat el seu refugi en la literatura després d’anys submergida en un munt d’històries, poemes, novel·les i contes a la llibreria Robafaves.

“Sempre m’havia agradat llegir”, explica. “Ja era una bona lectora de petita i crec que tot va ser un procés natural”, recorda Illamola, a qui el món dels llibres va captivar i ja no va deixar marxar mai més. “Llegia llibres quan gairebé no se’n podien llegir i després em vaig endinsar en l’aventura de fer néixer un petit negoci, la llibreria Robafaves”. En va ser una de les sòcies fundadores i “hi he dedicat la meva vida sencera amb molta il·lusió i dedicació, 36 anys”.

Un cop acabat “aquest camí”, tal com l’interpreta l’escriptora argentonina, “necessitava trobar-ne un altre”. Fins aleshores, havia bolcat tots els seus esforços a trobar les lectures que havien de captivar les persones, però de sobte va sorgir-li la inquietud d’escriure, de plasmar “el que pensava, els sentiments que jo tenia al meu interior i em vaig trobar escrivint en llibretes que mai vaig pensar que poguessin convertir-se en llibres”.

Avui, Emília Illamola ja ha publicat dos llibres i en té un al forn, a punt per sortir a la llum al juny. ‘Fraccions’ va ser el seu primer títol, “un cúmul de circumstàncies i moments vitals únics que reflecteixen un estat anímic concret en prosa poètica”. Després va arribar ‘Joc de llunes’, “una història senzilla on tres veus de dona busquen les arrels per afermar-se i desgranen en cinc monòlegs la seva percepció d’una mateixa realitat”.

Històries, novel·les, llibres al cap i a la fi. “La literatura és fantàstica”, afirma rotundament. I amb un somriure als llavis defineix a la perfecció el sentit de la literatura: “Només els llibres tenen la capacitat de portar-nos fins a llocs plens de fantasia i ens permeten somiar”.

“El procés de micromecenatge per aconseguir publicar el nou llibre ha estat molt
dur i complicat, però molt enriquidor”

Llibres microfinançats
A l’Emília Illamola encara li queden moltes històries per explicar. Durant uns quants mesos, Illamola ha tirat endavant una campanya de micromecenatge “dura i complicada, però molt enriquidora”, segons reconeix l’escriptora.
Un cop finalitzada, Illamola ha aconseguit finançar el mínim de 165 llibres que Quorum llibres li demanava i el seu proper títol, Una certa onada, serà editat, si tot va bé, el pròxim mes de juny. A la tercera novel·la, “podrem conèixer una noia que persegueix el que ha estat el somni de la seva vida”, explica Illamola. Al juny, sabrem la resposta.

APUNTS

Defineix-te
Treballadora i entregada.

Un llibre
‘Una cambra pròpia’ de Virginia Woolf.

Una pel·lícula
‘El moviment’ de la Nouvelle Vague.

Un viatge
Itàlia.

Una escriptora
Montserrat Roig

Un repte
Fer el camí de Sant Jaume.