Jesús Coll, copsar la bellesa

Fotògraf

  • Mireia Biel / Anna Aluart
  • Dijous, 16 abril 2015 00:00

Perfils 2014/2014, Perfils-jesus coll

“La fotografia avui és desconeguda i la gent ha acabat pensant que és gratuïta. No existeixen botigues on puguis anar a comprar fotos”. És Jesús Coll, crític, trencador i molt directe. Les seves fotos així també el retraten: són colpidores, a vegades dures, però captivadores. Pel blanc i negre, per la llum i pel que copsen. La fotografia és, per Coll, l’eina ideal per canalitzar la seva curiositat i l’instrument necessari per retratar la realitat.

“Vaig començar amb la fotografia de molt petit, amb la càmera del meu pare, una de banc òptic. Em captivava saber com aconseguia aquelles fotografies mitjançant un procés que no semblava fàcil”, recorda. Va començar a freqüentar la secció de fotografia de la Unió Excursionista de Mataró: “Allà és on vaig començar a experimentar i a veure que aquestes associacions sempre estan enfocades al concurs, cosa que no em va agradar”.
Malgrat que la fotografia l’ha acompanyat al llarg de tota la seva vida, va estar 25 anys treballant en un despatx.

Tanmateix, li va sortir l’oportunitat d’independitzar-se “gràcies a la irrupció d’Internet”, explica Coll: “Hi havia molts programadors web, però eren senzills i vaig considerar que amb el meu tarannà podia aportar un disseny més atractiu”. Amb els anys, tot plegat ha evolucionat, també el seu negoci, de manera que actualment està “en contacte amb artistes i fotògrafs” i es dedica a imprimir les seves fotografies.

Ha acumulat centenars de fotografies: retrats, nusos, fotografia eròtica i paisatges. El blanc i negre destaca a la seva obra, així com també una composició cuidada i gairebé perfecta. “M’agrada mostrar la veritat òptica i he intentat tornar a la fotografia d’abans, amb pocs retocs i amb la intenció que l’espectador es qüestioni si el que està veient és una fotografia o quelcom més”, explica el fotògraf.

“No m’agraden les imatges que necessiten moltes explicacions, em captiva poder saber quin recorregut hi ha al darrere, el procés de creació, l’artesania de la fotografia”, explica el propi Coll. Per damunt de tot, però, assevera que la fotografia li “serveix per copsar la bellesa de l’entorn”.

“L’exposició ‘Això no és tot’ mostra 90 fotos antigues i modernes de tota la meva trajectòria: nus, retrats i paisatges”  

Festimatge Calella 
Jesús Coll protagonitza la desena edició del Festimatge, el Festival de la Imatge de Calella que se celebra del 4 al 26 d’abril. “Això no és tot (quasi retrospectiva)” és la mostra de 90 imatges de Coll que es podrà veure a l’Ajuntament Vell de Calella. “Formen part de tota la meva trajectòria i algunes fotos hi són en gran format”, assegura.
Per Coll, l’exposició és un moment important, ja que sempre ho havia esperat: “Al principi tenia la sensació que havia d’ensenyar tot el que he fet fins ara i mostrar tot el que sé fer, però m’he centrat en escollir les fotografies més personals de la meva col·lecció: retrats, paisatges i nusos”. Copsar la bellesa és l’objectiu i transmetre-la la finalitat: “Busco una fotografia contemplativa, amb una composició perfecta i buscar les llums o efectes que em permetin anar més enllà”.

APUNTS

Defineix-te
Treballador, constant i tossut.

Un llibre
‘The negative’ d’Ansel Adams.

Una pel·lícula
‘Vestida para matar’ de Brian de Palma.

Un viatge
Tots els que he fet al sud-oest americà.

Un referent
El meu pare.

Un repte
Revaloritzar la fotografia.