Pere Vilaseca, teixint la història

Membre de la Fundació Jaume Vilaseca

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 26 Març 2015 11:14

Perfils 2014/2015, perfils-pere vilaseca

Desenes de màquines omplen l’espai de la Fundació Jaume Vilaseca. No són màquines qualsevols. Són la imatge del passat tèxtil de Mataró i Catalunya; són el reflex d’una època daurada en què el gènere de punt era el motor de la ciutat. I són també peces emblemàtiques i úniques a Europa que a partir de dissabte quedaran exposades al Museu del Gènere de Punt de Catalunya que s’instal·larà a Can Marfà.

Pere Vilaseca gestiona, juntament amb els seus germans, la Fundació Vilaseca, que durant 25 anys ha recollit i guardat desenes de màquines relacionades amb el gènere de punt: tricotoses rectilínies, circulars, màquines de cosir, premses... “El meu pare veia que hi havia moltes màquines que desapareixerien i que eren exemplars únics, així que les va començar a guardar”. Vilaseca explica que “n’hi va haver que les va adquirir, però que moltes d’altres han estat donacions”, un fet que “converteix la col·lecció en una obra col·lectiva, construïda a partir de la col·laboració de la gent que les ha cedit, restaurat i mantingut”.

Durant anys, cada dimarts a la tarda, una vintena de persones es reunia de forma voluntària amb la il·lusió de restaurar aquella maquinària única. Segons Vilaseca, van aconseguir crear “la col·lecció de maquinària i de peces de gènere de punt més important de la Península i segurament també d’Europa”. I amb l’única finalitat de “cedir tot aquest patrimoni a la ciutat”, cosa que simbòlicament serà el que es farà aquest dissabte”.
Pere Vilaseca afirma que “tenim una possibilitat única a la ciutat d’exhibir una cosa molt nostra com és el gènere de punt i històricament molt important”. Per aquest motiu, han pensat el museu com un espai de divulgació, aprofundiment històric i visualment atractiu gràcies a la maquinària. “Trobarem una explicació sobre el procés de fabricació d’una peça de punt, així com l’evolució històrica del gènere de punt des del segle XIX i una mostra de les màquines més emblemàtiques construïdes a Catalunya”.

“El Museu del Gènere de Punt de Catalunya ha de col·locar Mataró en el mapa museístic d’Espanya i Europa”

Referent museístic
La Fundació Vilaseca té molt clara la funció que ha de tenir a partir d’ara el museu que s’instal·larà a Can Marfà, que es convertirà en el més important de tota Europa sobre el gènere de punt. Vilaseca afirma que “el Museu del Gènere de Punt de Catalunya ha de col·locar Mataró en el mapa museístic d’Espanya i Europa”. A més a més, però, també ha de contribuir a fer que “Mataró es converteixi en un punt de referència en un camp tan emblemàtic i històricament important per a Catalunya, Espanya i Europa com el gènere de punt”.
El nou espai museístic “permetrà que els nostres estudiants coneguin la Revolució Industrial a través del gènere de punt d’una manera palpable” i servirà com a espai de reflexió “perquè els mataronins recordin l’origen treballador d’aquesta ciutat”.   

APUNTS

Defineix-te
Il·lusionat.

Un llibre
‘El gènere de punt a Catalunya i Mataró’ de Montserrat Llonchi.

Una pel·lícula
‘Tiempos modernos’ de Charles Chaplin.

Un viatge
El Senegal.

Un referent
El meu pare.

Un repte
Que el museu sigui una bona empenta per a la ciutat.