Montse Gasull, Quaresma dolça

Artista encarregada de la Vella Quaresma

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 19 Febrer 2015 10:43

Perfils 2014/2015, perfils-montse gasull

La Pellofa XXXVII pregonava que el seu regnat havia de ser etern. Tanmateix, els excessos la van esgotar de tal manera que la seva República bananera i tropical va arribar a la seva fi. Ara, Montse Gasull posa els punts sobre les is i entronitza una Vella Quaresma que ha de conduir la ciutat fins al bon temps de primavera i les processons de Setmana Santa. De velles n’hi pot haver de xarugues, de simpàtiques i, fins i tot, de dolces. Totes elles fan Quaresma. I enguany, a més a més de ser una Vella Quaresma dolça, també és didàctica. Gasull ha pensat en els nens, “que al cap i a la fi són els que gaudeixen més de la festa i els que tallen la pota cada setmana”.

Per això, l’àvia moderna que presidirà la Plaça de la Peixateria les pròximes 7 setmanes és “dolça i polida”. Gasull explica que “l’he feta amb pintura, però volia que tingués més personalitat i he acabat creant una espècie de collage: he fet una bufanda de llana a mà que he enganxat, així com també té volum el rosari, els ratolins o els bigotis del gat”. Precisament aquests animals són els protagonistes de la vessant més divertida perquè “el gat persegueix els ratolins i es queda alerta perquè la Vella no li pegui amb el bacallà”.

Montse Gasull és dibuixant i il·lustradora. L’artista mataronina explica que “l’art i els treballs manuals sempre m’han captivat”, des que era ben petita. Va estudiar Il·lustració a l’escola Pau Gargallo de Badalona i va treballar durant anys en una empresa de serigrafia, on era dibuixant.

Gasull ha sentit des de sempre, especial atracció per l’art. Una qualitat que, segons assegura li prové del seu pare, “que era joier i em va transmetre la sensibilitat per l’art”. De fet, tots els seus germans s’hi han decantat i per a ella, les manualitats han esdevingut una forma d’expressió més: “No tinc molta facilitat de paraula, però en canvi amb el llapis i el pinzell puc explicar com sóc i com em sento”, afirma Gasull.

“No he fet mai res amb tanta repercussió i ha estat un repte crear la Vella Quaresma”

Il·lusió i respecte
L’encàrrec de la Vella Quaresma li va arribar fa un parell de mesos. El procés creatiu no ha estat complicat, segons reconeix. Primer els esbossos, el dibuix en paper... i després traspassar les idees i els colors a la fusta, per donar-li vida. Però, com va rebre la notícia? “Primer se’m va fer una muntanya, em vaig espantar i tot”, explica.
Després, el seu company i la seva mare la van convèncer que allò que tenia al davant era un repte i que era capaç d’assolir-lo. “La il·lusió i la por em van fer tirar endavant un projecte d’una envergadura molt gran, amb repercussió a tota la ciutat, un fet que jo no havia viscut mai”, matisa.
Oberta a la crítiques i orgullosa del resultat obtingut, Gasull confia que “així també em donaré a conèixer una mica més a Mataró”.  

APUNTS

Defineix-te
Tímida, modesta i detallista.

Un llibre
‘El caçador d’estels’ de Kkaled Hosseini

Una pel·lícula
‘En el nom del pare’ de Jim Sheridan

Un viatge
Guatemala

Un referent
Jordi Canal

Un repte
Ser feliç envoltada de la gent que estimo.