Jordi Gonzàlez, amunt Capgrossos!

Cap de colla dels Capgrossos de Mataró

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 29 Gener 2015 10:48

Perfils 2014/2015, perfils-Jordi gonzalez

David Miret, ex cap de colla dels castellers de Vilafranca del Penedès, va dir una vegada que “el casteller és un romàntic que estima els castells perquè gent de totes les condicions i edats pateix per construir un castell, però només els nens ens poden donar la glòria”. Jordi Gonzàlez també és un romàntic, un enamorat dels castells, de les seves colles i dels valors que aquesta tradició representa. I ara, Gonzàlez es converteix en l’ànima de la colla, en el seu timó.

A la colla dels Capgrossos de Mataró, tothom el coneix per en Jordi de Sants. I és que el nou cap de colla dels Capgrossos ja va ser casteller dels de Sants. Biòleg de professió, Gonzàlez treballa a l’Autoritat Portuària de Barcelona i és pare, amant de la muntanya i casteller quan torna a casa.

A finals del 2002, Gonzàlez va tornar a viure a Mataró després d’anys a la capital catalana. “Jo havia estat als castellers de Sants i la meva dona als de Vilafranca, de manera que la vinculació amb el món dels castells em va fer reenganxar-m’hi el 2003 amb els Capgrossos, una colla que admirava”. I des de llavors, ja no ha faltat a cap cita capgrossa. “Em vaig comprometre amb ells des del primer dia que vaig entrar al local d’assaig”, assegura Gonzàlez, que ha acabat convertint-se en cap de colla.
D’una colla com els Capgrossos de Mataró, jove i a punt d’arribar als 20 anys de vida, que encara té molta feina per fer, segons Gonzàlez. “Estem oberts a la ciutat i encara hi ha molts sectors que no ho veuen així”, explica.

Què tenen els castells que captiven tant? Potser és el romanticisme. Per a Gonzàlez, és la seva improbabilitat. “Considero que avui en dia és increïble que un grup de gent heterogeni amb qui no tindries cap mena de relació d’una altra manera s’ajunti per fer una cosa completament etèria, sense connotacions materials”. El sentiment. L’emoció. I això és el que l’atrapa.

“Quan aconseguim un castell, ho fem en nom de la ciutat”.

Temporada excepcional
Els Capgrossos de Mataró van brodar la millor actuació dels seus 18 anys d’història el passat 1 de novembre a Vilafranca del Penedès. Després d’ensopegar al Concurs de Tarragona, on van acabar novens, els Capgrossos es van treure l’espina i van aconseguir carregar i descarregar la torre de 9 a la mateixa plaça on ja van aconseguir-ho el 2010. Aquell mateix dia, els blaus també van descarregar el 3 de 9, el 4 de 9 i el pilar de 7. Ara, ja descansats i quan encara falten uns quants mesos perquè la frenètica temporada castellera comenci els Capgrossos ja s’han posat a treballar.
Els objectius mai són fàcils i requereixen d’una dedicació i esforç importants per a tots els membres de la colla. I més encara si el cap de colla té clar on vol anar: “Volem repetir els números de la temporada passada, aconseguir bons castells”. Gonzàlez també afirma que “hem de treballar per ser més regulars per poder fer-ho més feliços i evitar tenir tants alts i baixos”.

APUNTS

Defineix-te
Tímid i cagadubtes.

Un llibre
‘Touching the void’ de Joe Simpson

Una pel·lícula
‘Reservoir Dogs’ de Quentin Tarantino.

Un viatge
L’Índia amb els Capgrossos.

Un casteller
David Miret.

Un repte
Pujar al Montblanc.