Albert Lladó, cinema i acció!

Impulsor d'Estudis Cinematogràfics del Maresme

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Divendres, 09 Gener 2015 12:47

Perfils 2014/2015, perfils-Albert lladó

Juliette Binoche va explicar una vegada que tothom li deia que havia de marxar a Hollywood per triomfar com a actriu de cinema. I amb esforç i perseverança, va aconseguir demostrar que també a França podia convertir-se en la gran actriu que és avui.

Salvant les distàncies, això és el que ha empès al jove emprenedor Albert Lladó a fer créixer Estudi d’Actors, una petita acadèmia de Mataró dedicada a la formació del setè art que ara evoluciona cap a Estudis Cinematogràfics del Maresme (ECM Films) per ampliar la seva oferta i fer-se un lloc entre les acadèmies de formació d’actors i directors de cinema.

Albert Lladó va enamorar-se de la interpretació en una obra de teatre de l’escola. “Vaig ser dels últims a sortir a l’escenari i no sé quin moviment vaig fer que vaig fer riure el públic”. Va ser aleshores quan va començar a pensar a encarar el seu futur cap al món del cinema. “Vaig iniciar-me a Ràdio Argentona, on vaig descobrir el món de la comunicació, de la imatge i del so”, recorda Lladó, que poc després va topar amb Joan Frank Charansonnet, “qui més m’ha dirigit en aquest món i m’ha donat les meves primeres oportunitats tant en teatre com en cinema”.

La formació que va rebre en diverses acadèmies de Barcelona el van fer plantejar-se la possibilitat de crear un espai formatiu a la ciutat. “Jo m’havia de desplaçar fins a Barcelona per trobar formació al voltant del cinema”, explica Lladó, de manera que “la idea va ser crear una acadèmia encarada únicament al setè art per donar un servei especial al Maresme”.

Va fer néixer Estudi d’Actors el 2013, un projecte que ara agrupa l’acadèmia i una productora sota el nom d’Estudis Cinematogràfics del Maresme. “L’aprenentatge es fa a través de la pràctica”, afirma Lladó, que considera que “el fet que els alumnes tinguin contacte directe amb els rodatges i amb el món real del cinema els dóna la possibilitat de créixer més global. Al final, el que cal és entendre que “fer cinema és com fer màgia, saber sorprendre l’espectador”.

“El Maresme és una comarca que pot explotar el món del cinema des de tots els punts de vista”, segons Lladó

Cinema a Mataró
“La gent té la mentalitat que el cinema professional només es fa a Barcelona”. “Per què no ho fem aquí?” es va preguntar Lladó. “Al Maresme tenim l’oportunitat de veure com els actors van creixent i no podem desaprofitar-ho”. El naixement d’ECM vol, precisament, agrupar el talent i desenvolupar-lo, en nens a partir de dotze anys en la interpretació i a partir de 16 en l’àmbit de la direcció de cinema. I és que, segons Lladó, “hi ha molta gent que vol fer cinema aquí i tenim un munt de localitzacions”.
Per tant, amb un projecte d’aquestes característiques, “podríem ajuntar cultura, història i tècnica, entre molts altres aspectes”. “Ara només ens falta invertir en hores, estima i molta il·lusió”.

APUNTS

Defineix-te
Tímid, emprenedor i amb afany de superació.

Un llibre
 Guions de cinema.

Una pel·lícula
‘Les amants du Pont-Neuf’ de Leos Carax’.

Un viatge
París.

Un director de cinema
Esteve Rovira.

Un repte
Aconseguir que la gent descobreixi que pot interpretar.