Pere Carles Subirà, la Iluro abraça Mataró

President de la Fundació Iluro

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dimecres, 24 Desembre 2014 00:00

Perfils 2014/2015, perfils-Pere Carles

De Fundació Caixa Laietana a Fundació Iluro. D’una estreta vinculació a una entitat bancària menyspreada i odiada, a una fundació amb voluntat de servei a la ciutat a la qual el seu nom fa honor. Ara, la fundació encara una etapa continuista amb el relleu del seu president, Pere Carles Subirà.

Llicenciat en Dret, Subirà té una llarga trajectòria al darrere com a advocat, ja que va treballar en una empresa química, en un despatx d’advocats i actualment és el responsable legal d’una empresa familiar. Mataroní de tota la vida i estretament vinculat a la ciutat, Subirà és membre d’Òmnium Cultural, entitat a través de la qual va entrar a formar part de la Fundació Iluro ara fa dos anys. Ara, Subirà agafa el relleu a Rafael Montserrat, qui va abandonar el càrrec a finals d’octubre.  

“Tenim idees i moltes ganes de fer coses”, remarca Subirà, que recorda que la feina que s’ha fet en aquest any i mig “ha estat silenciosa, laboriosa i poc vistosa”. “Hi ha una sèrie d’actius que s’han de gestionar després del traspàs i ja hem fet una feina molt difícil a nivell tècnic que ha estat posar ordre”, explica Subirà. Segons afirma, “amb l’etapa de Rafael Montserrat com a president s’ha donat unitat jurídica a la fundació” i ara toca mirar endavant.

“Hem de decidir què volem ser de grans” i per tant, toca “engegar projectes per dotar la ciutat d’una eina cultural i d’ajut a la població”, subratlla Subirà, que recorda que la principal prioritat actual és la de “millorar els ingressos de la fundació, buscar acords amb altres agents públics i privats i configurar una realitat patrimonial”. En definitiva, seguir endavant i “donar el valor que es mereixen actius com la biblioteca popular, l’Ateneu, la sala d’actes i la Casa Coll i Regàs”.  

I tot plegat des de la il·lusió i la constància. “Des de la més absoluta modèstia volem construir un projecte sòlid en el que tots els membres del patronat hi dediquem moltes hores”, explica Subirà, que assegura que “hi posem el coll. No per mataronisme, sinó per vocació de servei a l’entorn en el que vivim”.

“Tenim ganes de ser més visibles, de posar al servei de la població actius clau per a la ciutat”

Servei ciutadà
La Fundació Iluro és hereva de l’antiga Fundació Caixa Laietana i la seva obra social. Un cop separat el concepte, amb el pas dels mesos, la importància que existeixi tal fundació es va tornant més i més rellevant. “Creiem que l’activitat i gestions de la Fundació Iluro pot ser la llavor d’alguna cosa que generi activitat per a la ciutat”, assegura Subirà. “Volem que la sala d’actes estigui a disposició de tothom, que l’Ateneu aculli més exposicions o que la Casa Coll i Regàs guanyi notorietat”. Al cap i a la fi, per a Subirà, “una fundació és un patrimoni dedicat a una finalitat. És una eina que tenim, ja no estem lligats a una entitat bancària i, per tant, tenim ganes d’obrir-nos a la ciutat”.

APUNTS

Defineix-te
Perseverant

Un llibre
‘El cementiri de Praga’ d’Umberto Eco

Una pel·lícula
‘El topo’ de Tomas Alfredson

Un viatge
Istanbul, a Turquia

Un referent
La gent amb qui he treballat

Un repte
Que la Fundació Iluro tiri endavant