Marc Abril, Pastorets amb sorpresa

Director dels Pastorets de Sala Cabanyes

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 18 Desembre 2014 11:03

Perfils 2014/2015, perfils-Marc Abril

Per Nadal, la Sala Cabanyes es converteix en el refugi ideal d’una de les millors històries nadalenques, l’Estel de Natzaret. Els decorats es passegen pel darrere de l’escenari, els actors enllesteixen els seus vestits i ultimen el guió. És un tragit que es repeteix any rere any, sota la direcció de persones, com en Marc Abril, que a la Sala, s’hi senten com a casa.

“Vaig començar fent de nen Jesús als Pastorets”, assegura el nou director de la tradicional obra. “Sóc de finals de desembre i em va tocar”, continua Abril, que assegura que “després vaig anar passant per follet, dimoni, pastor, Naïm i fins ara, quan m’han donat la direcció”. Abril ha completat el cercle amb un dels textos nadalencs més importants de Catalunya, ‘L’Estel de Natzaret’.

Arquitecte de professió, Abril és, actualment, gestor d’una empresa i ha estat vinculat al disseny d’escenografies. I no només amb la Sala Cabanyes, ja que és un dels responsables de la renovació de les carrosses dels patges i els Reis de la cavalcada. A principis de l’any passat li va arribar l’encàrrec de dirigir els Pastorets i es van posar a assajar a partir d’aquest setembre. Abril ha rebut l’encàrrec “pels pròxims dos anys”, ja que el 2016 “se celebrarà el centenari i aleshores s’escollirà un director nou”.

El pròleg amb les bruixes, les nim­fes i els follets, obre uns Pastorets que captiven el públic mitjançant la lluita entre l’arcàngel Gabriel i Satanàs i que emociona amb la història de Naïm. El repte “em va fer molt respecte, alhora que il·lusió”, explica Abril, que remarca que vol “aportar el meu granet de sorra i la meva visió” d’un “espectacle únic i agradable per gaudir en família, en el qual hi ha implicades unes 350 persones, una orquestra en directe amb 17 músics, efectes especials i un vestuari cuidat”. Un espectacle damunt d’un escenari que cada any cultiva la història.

“Després d’estudiar a fons el text, els Pastorets són més curts i hem incorporat nous efectes especials”

Tradició i equilibri
Després d’una vida sencera lligada a la Sala Cabanyes, Marc Abril ha assumit les regnes de la direcció dels Pastorets. “Vaig estudiar molt el text i va ser aleshores quan vaig tenir clara la meva proposta”, recorda Abril. El primer que va retocar va ser la durada: “Aquesta serà la novetat més visible per a la gent que fa temps que els ve a veure, ja que veurà que hem eliminat un entreacte i duren unes 3 hores”. A part d’això, Abril també  ha revisat la situació de les escenes i el pes dels personatges. Assegura que “tot queda més equilibrat i que tots els personatges han augmentat en protagonisme”. I no només això, sinó que també s’ha afegit una peça musical nova creada expressament per a aquesta edició i ‘han afegit efectes especials nous de vol. Per saber qui creuarà l’escenari per l’aire, caldrà esperar al dia 21, amb l’estrena.

APUNTS

Defineix-te
Perfeccionista, detallista i
despistat

Un llibre
‘El nom de la rosa’ d’Umberto Eco

Una pel·lícula
‘Qué bello es vivir’ de Frank Capra

Un viatge
Escòcia

Un referent
La seva dona

Un repte
No fer mai res que no m’agradaria fer