Gràcia Busqué, decorant el Nadal

Propietària de "La Mata Jardiners"

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 11 Desembre 2014 10:20

Perfils 2014/2015, perfils-Gracia Busqué

La decoració de Nadal és pràcticament, per a molts, un repte. Com fer-ho diferent, però sense que deixi de ser típic? L’arbre de Nadal, el pessebre i les ponsèties, les reines de la decoració nadalenca per la seva vistositat, són elements inequívocs de les festes. Aconseguir, tanmateix, una decoració senzilla però encertada i a un preu assequible, sovint no és una equació fàcil.

Gràcia Busqué, propietària de La Mata Jardiners, remarca que “la gent cada vegada més busca coses noves i fresques”. Decorar casa nostra no és una tasca, però, tan complicada. “Com a catalans, el que és obligat és el pessebre, el Caga Tió i poder guarnir la taula en condicions amb espelmes i un bon centre”, explica Busqué. És clar que “també es pot posar l’arbre per acabar de decorar”. El que tampoc pot fallar per aquestes dates són “les ponsèties o un ram d’eucaliptus i magnòlia, per exemple, com a guarniment fresc de Nadal”.

Establerts a Mataró des del 1991, La Mata Jardiners és una cooperativa de treball associat que ofereix un servei de jardineria, assessorament tècnic i floristeria a la gent de Mataró i rodalies. “Ens agrada baixar a la Plaça Santa Anna per Sant Jordi i per Nadal per ensenyar a la gent què fem”, assegura Busqué. Cada detall està meticulosament pensat perquè s’adapti als gustos i necessitats de cadascú. “Mirem de crear productes que tinguin una personalitat pròpia i per això ho fem tot nosaltres amb materials reciclats: de les fustes que hem utilitzat, fins a les restes de les podes”. Una feinada que val la pena, segons Busqué, “perquè la gent valora el tret diferencial que els dónes”.

A les portes de Nadal, són molts els que buscaran les fulles vermelles de les ponsèties per decorar el menjador. Com les hem de cuidar, però? “Procurant que la tija sigui sempre verda i cuidant-la, en un lloc ombrívol, perquè l’any vinent tregui fulles vermelles de nou pels volts del febrer”. Per tant, durant les festes lluiran i tot i la seva vulnerabilitat, podran resistir un any sencer fins que la màgia del Nadal torni a arribar.

“En la decoració de Nadal també ens toca ser europeus i fixar-nos en els països nòrdics”

Seguir tradicions
La fireta de Nadal de la Plaça de Santa Anna és considerada la segona més important de Catalunya “per la quantitat de parades i per la durada que té”, explica Busqué. Fa moltíssims anys que La Mata Jardiners participa d’una fira que omple la principal plaça de Mataró d’arbres, ponsèties, tions, figuretes de pessebre i altres elements decoratius i que per a Busqué “ajuda a apropar les tradicions a la gent”. “Ve gent de tota la comarca, és impressionant. Nosaltres hem venut articles a gent de molts pobles de la comarca”, explica Busqué, que també destaca que “hi ha hagut centres de taula que han anat a parar a Solsona, Cardona o Sabadell”. Ara bé, encara estem lluny de països com Bèlgica o Holanda, on “les fires i els productes que venen són espectaculars”. Països nòrdics que han de ser un mirall on descobrir noves formes de decorar el Nadal.