Maria Català, univers de misteri

Escriptora i autora de ‘A les fosques’

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 27 Novembre 2014 10:39

Perfils 2014/2015, perfils-Maria Català

De la lectura a l’escriptura. O més ben dit, de la passió que genera submergir-se en una novel·la, a la seducció de crear-ne una. Aquesta és la història de Maria Català, una escriptora mataronina que presenta ‘A les fosques’ de Voliana Edicions, una novel·la de misteri que passa, ni més ni menys, que al costat de casa.

“No us puc explicar res del llibre”, assegura en un principi Català. A poc a poc, desgrana els personatges i la localització. “La novel·la es desenvolupa molt a prop nostre, a l’institut Damià Campeny de Mataró”. Tot i que amb un nom diferent, el centre educatiu es converteix en l’escenari d’una història de misteri sense narrador que envolta “la Dolors, una professora de català, la seva filla Blanca i en Pau, un locutor de ràdio”. Escriuen un diari personal, un blog i els guions d’un programa radiofònic.

Català fa deu anys que va començar a escriure llibres sense intenció de publicar, i aquest és el segon títol que treu a la llum. “Si bé l’anterior era molt personal, en aquest tenia ganes de fer un trencament i canviar d’estil”. Una xerrada amb una escriptora noruega d’èxit i una antiga història sobre l’institut la va empènyer a escriure ‘A les fosques’ i a situar l’acció en un lloc ben conegut: “Això et permet conèixer molt bé l’entorn, la idiosincràsia de les persones que hi viuen i és més fàcil. Als veïns els agrada, volen que l’assassinat passi al portal de casa seva”.

Com s’arriba a escriure una novel·la? Aquest no és un camí curt ni fàcil. “Vaig començar a escriure perquè m’agrada llegir”, recorda Català, que considera que narrar històries és una conseqüència d’haver-ne llegit moltes. El treball de camp que hi ha al darrere la fascina. “La documentació m’aporta maduresa i riquesa i imaginar-me una història és seguir un procés de creació”. El plaer de llegir històries per quedar seduït amb el poder de crear-ne una.

“Vull que la gent s’entusiasmi amb el llibre, però també que serveixi a les aules”

Misteri literari
Tots els llibres tenen un punt d’autobiografia. Almenys així ho creu Català, que assegura que “un escriptor sempre vessa els pensaments i emocions en allò que escriu”. Aquesta novel·la tanmateix, és lluny de voler ser autobiogràfica. “És de misteri, històrica i de sentiments”, explica Català, que remarca que “parla, al cap i a la fi, de la vida i del que ens passa a tots”. El pròxim 3 de desembre presentarà el llibre al Damià Campeny, a dos quarts de set de la tarda, i serà llavors quan desveli més aspectes d’aquesta misteriosa novel·la. “L’institut serà la seu de la presentació perquè és on passen els fets i volem que la gent s’entusiasmi amb el llibre”. Però no únicament això, “alumnes i professors poden trobar en el llibre una eina de treball per a tractar la llengua i la literatura”.

APUNTS

Defineix-te
Curiosa, activa, treballadora i empàtica

Un llibre
‘Mi vida querida’ d’Alice Munro

Una pel·lícula
‘Memorias de África’ de Sydney Pollack

Un viatge
Kenya, Àfrica

Un escriptor
Mercè Rodoreda i Jaume Carné

Un repte
Tirar-me en paracaigudes.