Ivan San Antonio, fidel al Barça

Periodista del diari SPORT

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dimecres, 12 Novembre 2014 18:03

Perfils 2014/2015, perfils-Ivan San Antonio

El Barça és el mirall on es volen veure reflectits molts nens i nenes. Els seus jugadors són l’exemple a seguir. Ja ho diu el seu lema, són o volen ser “més que un club”. El Barça desperta passions i fa embogir a molts. Com a Ivan San Antonio que, a banda de ser un aficionat devot de l’equip, n’és també l’ombra. Periodista de l’SPORT, segueix les estrelles de Luis Enrique i n’analitza el seu joc.  

Ja abans de començar els estudis universitaris, San Antonio va començar a moure’s en el camp del periodisme. La primera experiència la va tenir com a periodista al Crònica de Mataró. “Això em va encarar cap als estudis relatius a la comunicació” i des del primer moment “vaig posar-me a treballar perquè crec que dóna una base molt sòlida”. Va passar pel setmanari Capgròs i va ser cap d’esports a Televisió de Mataró i en l’estada de pràctiques a l’SPORT ja se’l van quedar. “Després de passar per diverses seccions, des del 2008 segueixo el Barça”, una tasca que combina amb la presidència del col·lectiu de pares en defensa de l’educació pública, Afanya’t.

Un fet, el de poder seguir un dels millors equips del món, que el fa sentir “un privilegiat”. Aficionat incansable del Barça i periodista per vocació, San Antonio reconeix que “la feina que faig és un somni fet realitat”, ja que “abans que periodista, sóc seguidor del Barça”. Per San Antonio, “seguir un equip de futbol és un acte de fe, com una religió per molt que soni com un tòpic”. Això, sumat a la imprevisibilitat dels partits, és el que “genera aquesta febre del futbol”. A ell, el seu pare li va inculcar el barcelonisme, però sobretot “créixer amb el Dream Team és el que em va fer ser culé”.

És ben sabut que actualment el Barça no passa per un moment com el del Dream Team, però per què? Com a bon analista del joc dels de Luis Enrique, San Antonio considera que “l’equip encara no ha fet la transició de l’etapa Guardiola i s’ha de saber que allò és irrepetible”. Pel periodista de l’SPORT, “s’hauria de fer foc nou per passar pàgina i crear un projecte nou”. I lamentant-ho, San Antonio prediu que “aquesta temporada serà complicat veure títols”.

 “El Barça ha sofert una bunkerització des de Pep Guardiola”

Desprestigi del periodisme
La situació de crisi econòmica, sumada a la crisi dels mitjans de comunicació, ha provocat el desprestigi de la tasca periodística. Per San Antonio, “la professió està desprestigiada perquè hi ha una sobre-informació de tot i a vegades es confon el show amb el periodisme”. És per això que s’ha de fer pedagogia a la ciutat perquè entenguin que “llegir un diari implica entendre que al darrere hi ha algú que exerceix de periodista”. Hi ha altres factors que fan difícil la seva tasca i vénen de l’interior del club al que segueix: “El Barça ha sofert una bunkerització des de l’etapa de Pep Guardiola”. Segons San Antonio, “el club vol controlar tota la informació i la donen només a través dels seus mit­jans oficials. Amb això el que fan és tancar el Barça a la gent”, una qüestió que pel periodista de l’SPORT “voreja l’absolutisme” perquè neguen l’accés a la informació i “juguen amb els llocs de treball dels periodistes que seguim el Barça”.

APUNTS

Defineix-te
Sempre veig el got mig ple

Un llibre
‘El bosc de les guineus’ d’Arto Paasylina

Una pel·lícula
‘Damned United’ de Tom Hooper

Un viatge
Les illes gregues

Un periodista
Miguel Rico, Luis Martín o Jordi Gil

Un repte
No m’ho plantejo, ja sóc feliç