Joan Giménez, amant de la Història

Comissari del Tricentenari a Mataró

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 16 Octubre 2014 00:00

Perfils 2014/2015, perfils-joan jimenez

Mirar enrere per entendre el que un té davant. La Història com a reflex de l’actualitat. Almenys així ho entén Joan Giménez, reputat historiador mataroní, comissari del Tricentenari a la ciutat i Premi Iluro en diverses ocasions. Què és el que el fascina? “Que puc veure les pel·lícules ja acabades”.

Quan era una criatura, Joan Giménez devorava contes que parlaven d’Història. Amb només 11 anys, ja es va incorporar als equips d’excavació que treballaven a Can Xammar, a Torre Llauder i al poblat ibèric de Burriac. I va ser així com Giménez recorda que “l’arqueologia és el que va fer enamorar-me de la Història”. Una disciplina que “em permet entendre, moltes vegades, la situació actual” perquè “em trobo davant d’històries de les quals en puc conèixer l’inici, el desenvolupament i el desenllaç”.

Ara bé, com és un procés d’estudi d’aquestes característiques? “És com tirar-se a una piscina sense saber nedar. La informació et pot ofegar, però si en surts, seràs un bon historiador”, assegura. Giménez ha estudiat a fons la Història de Mataró, la seva ciutat. I especialment és conèixer de l’Edat Moderna, ja que “Mataró va ser una referència d’aquesta època i ajuda a entendre què va passar després a Catalunya”.

Diversos estudis sobre la ciutat l’han portat a guanyar el reputat Premi Iluro de monografia històrica, “un reconeixement a les hores d’estudi que també es publica i que per tant els fa accessibles a tothom, evitant que quedin restringits a l’àmbit acadèmic”, remarca Giménez.

Accessibles per a un públic cada vegada més format i més avesat a estudiar Història, un fet també positiu. Per a Giménez, professor d’Història en un institut, “en els últims 30 anys la història de Catalunya no existia. Fèiem una Història estereotipada amb quatre noms que venien d’Espanya i avui en dia intentem explicar-la des del lloc perquè és més fàcil pels alumnes assimilar-ne els continguts”.

“S’estan replantejant les relacions entre Catalunya i l’estat central”.

Passat i present
Durant aquest 2014 s’ha celebrat el Tricentenari del 1714, en un moment politicosocial clau per a la història de Catalunya. Els diaris omplen sovint les seves portades amb “dies històrics”. Realment som en un moment històric? Giménez lamenta que “avui en dia hi ha una inflació de moments històrics i se n’està abusant”, però no treu ferro a la situació. Segons Joan Giménez, qui és el comissari del Tricentenari a Mataró, “no es pot negar que estem en un procés similar” i és que tant el 1714 com actualment “s’estan replantejant les relacions entre Catalunya i l’estat central”. Segons l’historiador, “s’està qüestionant la subordinació de Catalunya a Espanya que va iniciar-se en aquell moment”. Per tant, la història es repeteix? Segons Giménez, no: “La història no és circular, però el que sí que es repeteixen són les característiques dels humans i és aquí on hi ha la constant que permet repeticions”.

APUNTS

Defineix-te
Honest, responsable i treballador.

Un llibre
‘‘Una societat assetjada: Barcelona 1713-1714’ d’Albert Garcia Espuche’’

Una pel·lícula
‘Lore’  de Cate Shortland

Un viatge
L’Índia

Un referent
Marià Ribas, Josep Lloansi o Joan Bonamusa

Un repte personal
Estudiar la guerra civil a Mataró