Montse Morón, revolució per canviar-ho tot

Portaveu de ‘Podem’ a Mataró

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 09 Octubre 2014 00:00

Perfils 2014/2015, perfils-Montse moron

Les acampades del 15-M, les primaveres àrabs o el moviment Occupy Wall Street queden lluny. Són d’estricta actualitat, però, les accions d’Estafabanca contra les preferents, les protestes de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca o les propostes de regeneració política de 'Podemos'. Resultats del 15-M, d’una protesta que va llançar la gent al carrer i que anys després en veu els resultats en forma de moviments i organitzacions que neixen de la base: el poble.

Montse Morón és portaveu de ‘Podem’ a Mataró. S’hi ha implicat, pràcticament, des del primer dia. Nascuts al febrer, ara compten amb el suport d’unes 200 persones, un centenar de les quals són simpatitzants. “Fèiem assemblees al Parc Central i de mica en mica ens hem anat organitzant”. El 15-M “ens va obrir els ulls, ens va fer canviar el xip”, explica Morón. “No podíem seguir així” i “el 15-M va unificar sensibilitats, cosa que les esquerres no havien aconseguit”.

‘Podem’ organitza assemblees de forma periòdica en les quals es debat sobre les línies d’actuació que ha de tenir la formació i les accions públiques que cal fer per informar a la població. Hi ha des de joves d’entre 16 i 25 anys fins a persones grans de 80. “És un perfil molt ampli: hi ha gent senzilla, joves molt ben formats, aturats. Qualsevol persona que tingui inquietuds i ganes de canviar la societat és benvinguda”.

“Mataró necessitava un ‘Podem’?”. Morón està convençuda que sí. “La ciutat ha de revolucionar-se socialment”, assegura, perquè “ara que la gent torna a creure en si mateixa hem de reclamar que tots els serveis públics funcionin correctament i no es privatitzin”. “Mentre hi hagi carències i necessitats, a Mataró li cal un ‘Podem’”.
“Treballem per aconseguir línies molt solidàries, com el cooperativisme”, explica Morón, que reivindica que “tenim gent d’entre 45 i 60 anys aturada i deprimida a casa i un gruix de població molt formada que marxa del país”. I Morón sentencia, “hem de carregar contra els poderosos que permeten que hi hagi desigualtats socials”.

"Hem de ser dins de l'Ajuntament, si volem canviar coses de la ciutat"

Cap a l’Ajuntament
Falten prop de vuit mesos per a les eleccions municipals. Uns comicis marcats pel procés sobiranista a Catalunya i per la gestió de la crisi econòmica, entre altres. ‘Podem Mataró’ ja treballa per presentar-s’hi amb totes les garanties per entrar dins el consistori i començar a actuar. Fa ja unes quantes assemblees, tal com explica Morón, que van prendre la decisió de concórrer a les eleccions municipals del pròxim mes de maig. La portaveu de l’organització remarca que “Hem der ser dins de l’Ajuntament si volem prendre decisions importants i canviar coses de la ciutat”. Malgrat que encara no han decidit com s’organitzaran de cara als comicis, sí que tenen intenció de treballar en unes línies molt concretes. “Cal posar molts esforços en la dinamització de sectors de Mataró com el Port, en l’educació i la immigració”, concreta. I afegeix: “Tenim un hospital públic que funciona a mitges i un transport públic no òptim per a la ciutat”.

APUNTS

Defineix-te
Treballadora, lluitadora i amb caràcter.

Un llibre
‘‘Conversaciones con Pablo’’.

Una pel·lícula
‘Braveheart’.

Un viatge
El Marroc.

Una figura política
Che Guevara.

Un repte
Funcionar sols sense líders.