Ana Iñiguez, històries del passat

Escriptora i autora de ‘El antepasado del norte’

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dimecres, 10 Setembre 2014 09:52

Perfils 2014/2015, perfils-Anna Íñiguez

“Un llibre no comença quan l’escriptor n’escriu la primera lletra, sinó quan cuina la idea a la seva ment”. Així ho explica Ana Iñiguez, autora de la recent novel·la històrica, ‘El antepasado del norte’. Amb els ulls posats en persones de la seva família, Iñiguez fa néixer una historia de persones que canvien i que fugen de la península ibèrica al llarg de cent anys. Històries del passat explicades en ple present.

‘El antepasado del norte’ és “un passeig històric d’un centenar d’anys pel triangle est de la Península Ibèrica”, relata Iñiguez. La novel·la històrica d’aquesta autora mataronina repassa els 100 anys que hi ha des de la fi de les guerres carlines fins a la transició democràtica i ho fa a través de poblacions del País Basc, Navarra, Aragó, el País Valencià i sobretot, Catalunya.  

Mestra de professió i llicenciada en filologia, Iñiguez reconeix que “sempre he tingut vocació d’escriptora, però al posar-me a treballar, ho vaig abandonar”. Té escrits contes curts que no ha publicat mai i ha trigat quatre anys a materialitzar aquest llibre. “El procés de documentació ha estat molt llarg”, remarca, ja que ha consultat llibres i arxius històrics i ha fet diverses entrevistes. El que més l’ha fascinada, però, ha estat la construcció dels personatges, molts d’ells inspirats en membres de la seva pròpia família.

Una sèrie de personatges que no fan més que reflectir el pas del temps, l’època en la que els ha tocat viure i les seves contradiccions. Iñiguez insisteix que “tots els capítols es defineixen per un mes, una estació i un any” i tots ells “succeeixen en mesos de solstici, com són juny i desembre”. Una nova fórmula per retratar “persones que volen canviar la història que els ha tocat viure i que fugen del seu lloc d’origen empesos per la necessitat i per la situació política hostil”.

“No només han nascut nous barris, sinó que ha canviat també el centre"

Ciutat canviant
Si bé actualment resideix a Sant Andreu de Llavaneres, Iñiguez ha viscut a Mataró tota la seva vida. I és per això que, per experiència pròpia, però també a través del seu llibre, l’autora ha comprovat com la ciutat ha crescut, canviat i evolucionat. “No només han nascut nous barris, sinó que ha canviat també el centre: on abans hi havia cases, avui hi ha botigues”, explica Iñiguez, que aplaudeix, tanmateix, que es vetlli “per conservar el patrimoni”. Ara bé, per a l’escriptora, el pas dels anys ha incidit sobretot en les persones: “Ha canviat la nostra mentalitat”. Per a ella, “avui en dia, la gent és més neta, més autèntica i menys falsa”. Un fet, aquest últim, que també es reflecteix a ‘El antepasado del norte’, ja que són molts els que critiquen infundadament els personatges que abandonen les seves llars.

APUNTS

Defineix-te
Poc diplomàtica.

Un llibre
‘El conte número tretze’ de Diane Setterfield.

Una pel·lícula
‘Els rebels del swing’de Thomas Carter.

Un viatge
Andorra.

Un referent
James Joyce.

Un repte
Viure de l’escriptura.