Frederic Barnet, el món en bicicleta

Té 73 anys i està fent la volta al món

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 03 Juliol 2014 10:08

Perfils 2013, perfils-Frederic Barnet

“L’existència i la vida són dues coses diferents” i “ser lliure és no tenir ningú que t’influenciï”. Així de clar, senzill i directe s’explica Frederic Barnet. Nascut a Canet de Mar ara fa 73 anys, Barnet és ciutadà de tot arreu i d’enlloc. Tot alhora. I és que se sent una persona lliure, i molt probablement ho és. Almenys després d’haver vist sirians marxant a refugiar-se a Turquia o després d’haver recorregut desenes de països d’Europa i Àsia en el seu somni particular: fer la volta al món. Com? En bicicleta.

Ja porta fets 60.000 quilòmetres i ha creuat les fronteres, “línies inexistents per a mi” d’Espanya, Polònia, Síria, Rússia i Ucraïna, entre molts altres. “Per què, amb 70 anys decideix fer la volta al món?”. “Per veure’l”. El 2011 va emprendre el seu viatge amb la intenció de tornar a casa per celebrar el seu 80è aniversari: “Jo ja m’havia jubilat i m’avorria, necessitava fer alguna cosa amb la meva vida”. Després de superar una greu malaltia i viure molts anys a Alemanya exercint de cuiner, Barnet va decidir que volia ser lliure i de moment, ha recorregut territoris omplint fins a 8 llibretes de vivències, comentaris i dedicatòries de la gent que ha anat coneixent.

I és que la gent, són, per ell, el millor del camí. Ha conviscut ja amb centenars de persones de cultures ben diferents que l’han acollit al pas per la seva població i segons ha comprovat, “la gent d’arreu del món no és diferent: hi ha els nens, els pares, les mares... tothom s’estima, el que ens fa diferents són els hàbits i la cultura”.  

L’home lliure que descobreix el món en bicicleta. Aquest seria el millor titular per definir-lo. I a quin lloc es quedaria? “Encara no he trobat el lloc on vull morir-me, tots els racons del món són bonics per raons emocionals”. De moment, agafa forces per creuar l’oceà i descobrir les Amèriques per acabar tornant a casa d’aquí a 12 anys.

 “Passeja’t per casa teva i descobriràs que la gent no és com tu expliques”

Descobrir món
L’esperit lliure de Barnet no és casual. Al costat del seu cunyat i enmig de bells records, expliquen que quan era petit ja va escapar-se de casa a la recerca del seu germà. Per tant, aquest ímpetu aventurer, ve de lluny. Barnet està convençut que cal viatjar “perquè la majoria de les coses que s’expliquen no són veritat” i lamenta que “estem massa influenciats per la televisió i els diaris”. Per això afirma, contundent, que és necessari viatjar: “No cal donar la volta al món, només cal que et passegis per casa teva i veuràs que la gent no és com tu parles, que el poder fa els cèntims sobre la por...”. Barnet ha intentat desempallegar-se de tot això i sent que “no estic influït per res ara mateix i he après a ser lliure de pensar el que veig, el que noto i el que sento”.

APUNTS

Defineix-te
Lliure i independent

Un llibre
M’agradaria un llibre sobre la meva experiència

Una pel·lícula
Sóc molt poc de pel·lícules

Un viatge
Ucraïna

Un referent
Salvador Dalí

Un repte
Tornar a casa i explicar el que he vist