Pilar González Agápito mirall de la història

Acaba de publicar 'Retrats mataronins: 15 vides, 15 oficis'

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 19 Juny 2014 00:00

Perfils 2013, perfils-Pilar Agapito

‘Retrats mataronins: 15 vides, 15 oficis”. Pilar González Agápito capta l’altra cara del Mataró tèxtil del passat i de la ciutat de serveis d’avui en aquest nou llibre, que va presentar dijous passat. Ha entrevistat quinze persones estretament vinculades a Mataró pels oficis que han practicat: un veterinari, una llevadora, una funerària, un carter, una mestra de l’Escola d’Arts i Oficis... “Són oficis tradicionals i transversals que s’han mantingut amb el pas del temps, tot i que han evolucionat”, afirma González Agápito, que considera que “vaig escollir els entrevistats amb cap, però sé que hi ha moltes històries que podrien formar part d’aquest llibre”.

Dona activa i sempre entregada a la ciutat, González Agápito diu haver arribat “a aquesta fase de la vida en què els horaris no compten, la jubilació. Necessitava organitzar-la i programar-la”, assegura. El nou volum és fruit d’aquesta “programació”, però no és l’únic projecte que l’autora té entre mans. Per això, caldrà esperar.

En el llibre que es va presentar dijous passat, González Agápito ha fet recerca d’uns “oficis manuals que representen la transformació de la ciutat en tots els sentits”. Molts són personatges ben coneguts, d’altres ho són menys, però tots ells aporten el testimoni de la seva vida. Un testimoni que es converteix en mirall de la història.

I és que moltes d’aquestes professions, per no dir la gran majoria d’elles, s’han anat modificant amb els anys, algunes gràcies a les millores tecnològiques, d’altres per les relacions amb les persones. I ho han fet de forma paral·lela a la ciutat. En qualsevol cas, al llibre s’intenta plasmar l’esperit més original de cada un d’aquests oficis i de les vides dels protagonistes, “per donar visibilitat a les coses petites”. En definitiva, són aquestes microhistòries les que escriuen la Història en majúscules.

El llibre detalla “els canvis econòmics, socials i urbanístics de Mataró”

Reflex de la Història
Mitjançant el llibre ‘Retrats mataronins: 15 vides, 15 oficis’, “es poden visualitzar els canvis que ha patit Mataró”, assegura l’autora. En l’àmbit de l’urbanisme perquè “els barris abans eren com petits bolets que en teixir-se han originat la gran ciutat”; en el pla econòmic perquè “reflecteixen el pas de la ciutat del tèxtil a la ciutat de serveis que som avui”; i en el social perquè “permet radiografiar les relacions personals i el tracte de tu a tu de la societat actual”. És cert que la ciutat ha canviat en el fons i en la forma. Tanmateix, per a González Agápito “som un municipi de la mesura justa. 124.000 habitants et permeten ser una gran ciutat alhora que es mantenen vells costums del tracte i el vincle entre les persones”.

APUNTS

Defineix-te
Gaudeixo amb petites coses

Un llibre
‘14’ de Joan Echenoz

Una pel·lícula
‘La diligència’  de John Ford

Un viatge
La Capadòcia

Un referent
Wilkie Collins

Un repte
Continuar amb aquestes ganes de fer coses