Jesús Moya, fe a les espatlles

Co-President de la Comissió de Setmana Santa

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dimecres, 16 abril 2014 00:00

Perfils 2013, perfils-jesus moya

“No es pot entendre què és pels confrares la Setmana Santa fins que no la vius des de dins”. El co-president de la Comissió de Setmana Santa, Jesús Moya, és també portant dels misteris de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors. La Setmana Santa és, probablement, un dels moments més emocionants de l’any per a ell. No perquè ho confessi, sinó perquè el seu rostre i la passió amb què ho explica així ho corroboren.
Comercial de professió, Moya fa 13 anys que forma part de la Comissió de Setmana Santa, la presidència de la qual comparteix actualment amb Jordi Merino. A banda, també és membre de la junta de govern de la seva confraria, “en la que volem agafar l’essència de les processons andaluses i traslladar-la a Mataró”.

A les confraries hi arriba gent per moltes portes diferents: per estètica, pel fet cultural i evidentment, per la religió. En el seu cas, “vaig entrar a la confraria gràcies a la mare d’un gran amic meu que ens hi va endinsar”, recorda Moya, que des d’aleshores, pels volts de 1990, no se n’ha desvinculat ni un sol any. “No coneixia el món de la Setmana Santa, però de seguida vaig sentir-me molt còmode pel gran grup humà que hi ha a la confraria de Jesús Captiu i Nostra Senyora dels Dolors”. Per tant, fa molts anys que Moya surt i sent la Setmana Santa des de dins. Ara bé, per típic que sembli, Moya assegura que “no podem explicar què sentim a sota d’un misteri: plorem, riem, ens abracem”.

“La confraria organitza actes tot l’any, però assagem durant un mes i en triguem un altre de sencer per posar a punts els nostres dos passos”. Dos misteris que surten per separat perquè pesen prop de 2.000 quilos cadascun i caldrien unes 150 persones per fer-ho possible. Però més enllà de les xifres i les imatges particulars, per a Moya, “les processons són un cúmul de símbols que junts fan un acte cultural únic”.

Moya està convençut que “tenim una Setmana Santa única a Catalunya”

Tradició única
La Setmana Santa de Mataró és del tot singular. “Aconseguim reunir 9 confraries, comptant els armats, sota el paraigua de la comissió”, assegura Moya. Només a la Processó General ja hi apareixen fins a 1.400 confrares. Tot fa que es converteixi en un fet únic a tot Catalunya gairebé perquè “no només tenim una Processó General molt potent, sinó que la conformen passos de tradició malaguenya, sevillana i catalana”. Només per això, Moya ja creu que Mataró “pot estar molt orgullosa d’una Setmana Santa que s’ha fet un lloc al calendari mataroní gràcies a la constància d’una ciutat que l’ha mantingut durant 300 anys i l’ha fet créixer des del 1986.

APUNTS

Defineix-te
Enamorat de Mataró

Un llibre
'La paradoja' de Hunter James

Una pel·lícula
‘Gladiator’ de Ridley Scott

Un viatge
Tinc pendent Nova York

Una processó
Les processons de Màlaga

Un repte
Ho tinc tot, no em cal res més