Pol Bartrès, ciència vocacional

Cofundador del Laboratori d’Aprenentatge Científic

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 10 abril 2014 00:00

Perfils 2013, perfils-pol bartres

Enginyer de formació i divulgador científic de vocació. És Pol Bartrès, un dels cofundadors del Laboratori d’Aprenentatge Científic. Un inventor, un home capaç de convertir la ciència en un joc d’aprenentatge únicament a través de la intuïció.

Precisament, la màxima del LAC, “donar cobertura a aquesta curiositat innata per conèixer el perquè de les coses” és el que apassiona Bartrès, que explica que “la ciència no deixa de ser una via de coneixement i això és plaer”. Un plaer que Bartrès traspua a través de les seves explicacions planeres, didàctiques i senzilles. La fórmula amb què aprenem la ciència l’inquieta perquè “l’aproximació que en tenim des de petits és molt acadèmica i no està pensada des d’un punt de vista intuïtiu i desacomplexat”.  

Bartrès va descobrir la passió d’explicar la ciència després d’anys estudiant. “He fet un recorregut una mica erràtic”, reconeix, però tots els passos van contribuir al fet que es convertís en un inventor de petits artefactes per apropar la ciència. Bartrès recorda que “vaig fer un cicle formatiu de delineant i després un any de Física en què vaig gaudir molt, però no vaig aprovar res”. Es va embarcar aleshores en els estudis d’una enginyeria i de la museografia interactiva i allà va despuntar: “Em dedicava a crear objectes simples que permetessin als museus explicar la ciència a la gent”. Això el va portar a treballar en aquest àmbit durant quatre anys en museus tant a Catalunya i Espanya com a l’estranger.

I d’aquí, al LAC. Des de llavors, Bartrès encomana la seva passió científica als nens i nenes del laboratori. “Constantment és una sorpresa adonar-te de la seva reacció davant de les coses”, afirma Bartrès, que es mostra satisfet dels resultats d’un projecte que vol inculcar que “la ciència és apassionant perquè és inabastable i està en constant desenvolupament”.

“Sempre intentem respectar els ‘i si...’ per tal que aprenguin el que volen descobrir”

Un èxit
El LAC va néixer fa just un any i mig de la mà de Bartrès i la biòloga Núria Radó, que van crear un espai de lleure per a l’expressió i l’experimentació científico-tecnològiques ubicat al TecnoCampus i destinat a infants i joves d’entre 10 i 18 anys. D’aleshores ençà, desenes de nens s’han endinsat en el món de la ciència des d’un punt de vista diferent i “tant usuaris com famílies n’estan contents”. Bartrès, també satisfet dels resultats, explica que “sempre intentem respectar els ‘i si...’ per tal que ells aprenguin el que volen descobrir”. La creativitat i imaginació dels nens, al costat de l’originalitat dels projectes que els responsables del LAC ideen, converteixen aquesta activitat extraescolar en un laboratori idoni per “trencar prejudicis i motlles sobre la ciència i facilitar-ne així l’aproximació”.

APUNTS

Defineix-te
Reflexiu, imaginatiu i pacient

Un llibre
‘‘La insostenible lleugeresa del ser’ de Milan Kundera

Una pel·lícula
‘Fotografiando hadas’ de Nick Willing

Un viatge
Els Ports a Horta de Sant Joan

Un científic
Robert Hooke i Michael Faraday

Un repte
Anar a la Lluna