David de la Rosa, acrobàcies verticals

Artista del circ especialitzat en màstil

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 27 Març 2014 09:32

Perfils 2013, perfils-david de la rosa

Jove i amb empenta, per a ell el circ s’ha convertit en un estil de vida. L’objectiu final és “ser feliç fent el que m’agrada”. Així podria resumir-se la filosofia de David de la Rosa, un artista de circ especialitzat en màstil que des de fa dos anys forma part de l’associació Cronopis de circ de Mataró.

“Em passo els dies a Can Fugarolas i dedico moltes hores a entrenar”, assegura de la Rosa. El circ, per a ell, “ja no és una afició, sinó un repte, perquè m’hi vull dedicar professionalment”. No estranyen aquestes paraules quan recorda que “com molts nois i noies em vaig posar a estudiar batxillerat i em vaig adonar que ni m’agradava, ni em servia”. A ell li interessava, però lamenta que “a l’escola no t’ensenyin què és el circ i que a l’escola no et mostrin que existeix i que pot ser un camí”.

Per això va decidir abandonar els estudis i va apropar-se a aquesta disciplina artística. I quan va fer-ho, el va captivar del tot. “El circ ho és tot, és una forma artística d’expressió diferent que és completament lliure i engloba qualsevol disciplina”, afirma de la Rosa, que estima el circ i s’hi submergeix dia rere dia. Integrat dins de l’assemblea de Cronopis, “ara m’estic formant i entrenant per a poder dedicar-m’hi professionalment un dia” i compagina aquesta vessant amb la de gestió i producció de projectes: “m’agrada el format assembleari de Cronopis perquè no som una empresa i entre tots decidim què es fa: des de cabarets fins a tallers per a nens o circ en família”.

Per a ell, l’existència de plataformes d’aquestes característiques són bàsiques per mantenir les bases d’una vessant de la cultura “molt minsa al nostre país”. “L’estat de salut del circ és pèssim”, però per això “és tan important que neixin alternatives com Cronopis o Tub d’Assaig”.


“Can Fugarolas s’ha convertit en un pulmó cultural”, afirma de la Rosa

Circ arreu
“És fàcil enamorar-se d’aquest lloc”. L’associació de circ Cronopis forma part del macro-projecte de Can Fugarolas. De fet, en són l’embrió. “Necessitàvem un espai nou i no podíem assumir les despeses d’aquesta nau tan gran”, recorda. Es van unir amb altres entitats i amb una iniciativa de micromecenatge i va néixer el que per a de la Rosa és “un pulmó cultural per a la ciutat”. L’artista destaca que “no hi ha cap projecte d’aquestes dimensions similar a Catalunya”. S’ha habilitat una nau de grans proporcions en menys de sis mesos i s’hi ha creat al voltant un projecte multidisciplinari. Probablement per això “constantment rebem visites i peticions de projectes que volen integrar-se”.

APUNTS

Defineix-te
Decidit i sense por a res
 
Un llibre
‘El payaso que hay en ti’ de Caroline Dream

Una pel·lícula
‘Balada triste de trompeta’

Un viatge
Un per no fer, Milan

Un referent
Els artistes professionals de Cronopis

Un repte
Arribar a dedicar-me professionalmental circ