Julio Naveira, justícia per vocació

Degà del Col·legi d’Advocats de Mataró

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 20 Març 2014 00:00

Perfils 2013, perfils-Julian Naveira

Julio Naveira té un posat institucional, seriós. Però és planer i directe i està completament convençut de la feina que fa. Es dedica a l’advocacia per vocació a la justícia, per un sentiment “d’ajudar als altres que sempre m’ha empès”, segons explica. Provinent d’una família humil, recorda que “els meus pares tenien un bar de barri i, tot i que durant molt temps vaig ajudar-los, vaig decantar-me per estudiar”.
Així, es va llicenciar en Dret a la UB i després de recórrer alguns despatxos, va acabar on és ara. I és que des de fa tres anys és el degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, una institució que “no es coneix prou a la ciutat”. Des d’aquí, assegura Naveira, “es treballa perquè tothom pugui tenir accés a la justícia, si la necessita”. Per això, defensa fermament les darreres actuacions del col·lectiu: “Vam pressionar perquè es creés un jutjat específic per tractar preferents i també hem protestat perquè no s’apliquin les taxes judicials”, recorda Naveira, qui es mostra satisfet “de la defensa ferma que fem de la justícia”.

Una defensa que es converteix en el modus operandi de Naveira, que reconeix que hi ha situacions “que sobrepassen i que poden afectar”. Tot i així, “sempre cal tenir els ulls posats damunt els drets fonamentals de les persones per definir el camí que s’ha de seguir en cada cas”, segons Naveira. Tanmateix, com arriba la satisfacció a un advocat? “Quan el client està content per la forma com l’has defensat, independentment del resultat final del judici”.

Ara bé, més enllà de centrar-se en els casos concrets, considera que “es té la percepció que “els advocats som massa cars”, però “hi ha advocats d’ofici”. “Sigui quin sigui el problema judicial, és bo consultar un advocat per evitar que es trepitgin els drets de les persones”.

“La majoria d’afectats per preferents estan recuperant els estalvis”, assegura Naveira

Apropar la Justícia
El degà del Col·legi d’Advocats de Mataró, Julio Naveira, sap que “la proximitat judicial és cabdal per lidiar amb problemes tan importants com les participacions preferents”. Només a Mataró hi ha detectats 4.500 casos d’afectat per aquest tipus de productes financers comercialitzats per Caixa Laietana, ara integrada a Bankia. És per això que Naveira considera que és fonamental “apropar la justicia al ciutadà i demostrar-li que és efectiva”. I un exemple ben clar, segons ell, és el jutjat dedicat en exclusiva a processos de preferents que es va posar en marxa el passat mes de setembre. Naveira afirma que “la majoria de les famílies estan recuperant els diners gràcies a l’arbitratge i això és perquè els advocats han lluitat per aconseguir-ho”. 

APUNTS

Defineix-te
Treballador

Un llibre
‘Els pilars de la terra’ de Ken Follet

Una pel·lícula
‘Tiburón’ d’Steven Spielberg

Un viatge
La Xina

Un referent
Els meus pares

Un repte
Donar a conèixer el Col·legi d’Advocats a la ciutat