Jonàs Sala, mecenes del crowdfunding

un dels tres fundadors de Verkami

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 30 Gener 2014 00:00

Perfils, jonas sala

Verkami. Un nom avui prou conegut, amb un recorregut exponencial i que fa venir al cap un sol concepte: micromecenatge. O el que és el mateix, finançar projectes culturals a través de les microaportacions dels seus consumidors. Jonàs Sala n’és un dels creadors, al costat del seu pare, Joan Sala, i el seu germà, Adrià Sala. Tots tres, grans amants de la cultura. Jonàs Sala estava estudiant el Doctorat en Física a la Universitat Politècnica de Catalunya, però de seguida es va embarcar en el nou negoci.

“El pare ens va animar amb tot això perquè a Estats Units estaven triomfant les plataformes de crowdfunding”, explica, “i com que el meu germà estava fent curts documentals a Can Xalant i ens costava trobar ajudes públiques, el projecte ens va semblar interessant”. Extrapolable, de fet. I el resultat és l’exitosa plataforma Verkami. Coneguda arreu, ja ha finançat més de 1.700 projectes, el que suposa un 70 per cent d’èxit sobre tots els que hi han passat.

“Ens agrada que la gent assoleixi els seus objectius i pugui fer sortir a la llum projectes que d’una altra manera no tirarien endavant”, explica Sala, que reconeix que “sovint, en seguir tant de prop el recorregut d’algunes iniciatives, els agafem afecte i ens acabem convertint en mecenes”. Fer un pas més és també un input més: “Hem pogut desenvolupar projectes comuns amb persones que admiràvem” “Teníem tots els CD’s de Fermín Muguruza i hem treballat amb ell i l’hem ajudat a crear l’últim documental”. Aquesta relació amb creadors admirats és un aspecte “que personalment ens enriqueix molt”.

La recompensa més important, tanmateix, és la de veure “com els creadors poden gaudir del projecte i distribuir-lo”, assegura Sala. I els que tenen segell mataroní, encara més. Sala remarca que “idees com la de Can Fugarolas representen un valor afegit per a nosaltres i és la forma que tenim de retornar el nostre esforç a la ciutat”.

“Quedar-nos a Mataró era el més natural”

Negocis a casa
Jonàs Sala, Joan Sala i Adrià Sala són tots tres de Mataró i establir-s’hi “va ser natural”. “Vam començar a l’IMPEM i hem crescut paral·lelament al Tecnocampus”. Van ser una de les primeres empreses a entrar a la incubadora. Jonàs Sala recorda que “no teníem cap tipus de coneixement ni d’experiència a l’hora de muntar empreses o start-ups”. Però ni tan sols això va significar un problema: “La intuïció i l’assessorament del Tecnocampus són dos dels fets que ens han portat fins on som”. Un cop finalitzats els tres anys d’estada a la incubadora, “només hem hagut de canviar de planta”, bromeja. Sense imaginar-se que assolirien la repercussió, els reconeixements i la reputació  que han aconseguit, l’esperit inicial és el mateix: “Posar a disposició de qui ho necessiti la nostra eina”.

APUNTS

Defineix-te
La feina ha d’estar ben feta

Un llibre
‘Bajo el volcán’ de John Huston

Una pel·lícula
‘El cant dels ocells’ d’Albert Serra

Un viatge
Les illes Lofoten, a Noruega

Un projecte especial
L’Anuari Mediacat

Un repte
Internacionalitzar Verkami