Teresa Graupera, de neules a joies

Gerent de Casa Graupera

  • Text: Mireia Biel
  • Dijous, 19 Desembre 2013 11:09

Perfils, teresa graupera

Entre la plaça Gran i la plaça Santa Maria s’hi ubica Casa Graupera, el racó de les neules per excel·lència a Mataró. L’olor de vainilla omple el carrer d’una aroma agradable i captivadora. Són, probablement, les millors neules del món. El 1895, Vicenç Graupera va obrir una petita botiga, uns ultramarins, prop de la Plaça Gran. Un negoci que va heretar el seu fill Andreu i, a posteriori, Enric Graupera, pare de Teresa Graupera, el conegut “mestre neuler” de Mataró. Entre torrons i neules, l’empresa “va haver d’enfrontar-se a la industrialització, una etapa fins i tot més dura que l’actual crisi”. Fins que, el 2010, les quatre filles van assumir la direcció del negoci familiar, el van exportar i el van convertir en referència fins i tot pel turisme.  

Van amalgamar innovació i artesania. Dos conceptes aparentment contradictoris, però que han esdevingut el segell de qualitat de Casa Graupera. Tenen fins a 50 tipus de neules diferents. La Teresa, al costat de les seves germanes Pilar, Hermínia i Roser, les han “desestacionat”. Són ara joies gastronòmiques per consumir tot l’any, “gràcies a la incorporació de la fruita en les receptes”, detalla, o bé en newlas “l’adaptació en versió salada per menjar al costat d’una bona cervesa”.

El que inicialment va ser sols una idea s’ha convertit en una de les raons de ser del negoci: “volíem viure d’aquest ofici i vam haver d’adaptar-nos i innovar”. I fer-ho de forma artesanal, “sense perdre l’alta qualitat”. L’època de Nadal és quan l’activitat de la botiga és frenètica: grans comandes per satisfer els paladars més sibarites, però també els més fidels. “Hem volgut retre homenatge als clients que fa vint anys que consumeixen el nostre torró de creació, que enguany està fet de xocolata, patxaran i massapà, per reivindicar el torró clàssic”.



 

“Fem un homenatge a El Rengle i a la filosa de la Casa Coll i Regàs”

Exportar Mataró
La filosa de la modernista Casa Coll i Regàs és la protagonista d’una de les col·leccions de joies gastronòmiques. “Volia retre homenatge a les dones treballadores, com nosaltres”, assegura, “i vam crear una joia que incorporava la taronja que sempre berenaven les dones i l’olor de menta que s’associa al món femení”. I és que el modernisme és una de les etapes preferides de la mestra neulera entesa en Història de l’Art. El mercat de El Rengle combina, precisament, aquests dos aspectes: història i art. “La Plaça Gran està associada als nostres orígens i evolució i és una altra obra modernista de la ciutat”, explica Graupera, que ha fet néixer una altra col·lecció per commemorar els 120 anys d’existència d’aquest mercat.

APUNTS

Defineix-te
Humanista

Un llibre
Els que la meva filla llegeix ara a l’ESO

Una pel·lícula
No tinc temps d’anar al cinema

Un viatge
A França

Un artesà
Enric Graupera, desaparegut el març del 2013

Un somni
Desestacionar les neules